Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Havířov měnil okna v rozporu se zákonem, zaplatí jeden a půl milionu

11.10.2016 11:15

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil svým pravomocným rozhodnutím uložení pokuty ve výši 1 500 000 Kč statutárnímu městu Havířovu za chyby ve veřejné zakázce „Výměna oken v obytných domech ve vlastnictví města Havířov".

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Havířov měnil okna v rozporu se zákonem, zaplatí jeden a půl milionu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Zadavatel diskriminoval uchazeče, když požadoval takové technické parametry oken, které vytvářely neodůvodněné překážky hospodářské soutěže. Zadavatel nastavil požadavky na počet komor, stavební hloubku rámů a křídel i součinitele prostupu tepla tak, že značně zúžil okruh dodavatelů, kteří daným požadavkům byli schopni vyhovět. Uvedený postup měl podstatný vliv na výběr nejvhodnější nabídky.

Zadavatel je při formulaci technických podmínek povinen dodržovat zejména zásadu nediskriminace. Pokud jsou technické podmínky stanoveny bezdůvodně přísně, může jít o jednání, které brání hospodářské soutěži, a to jak ve vztahu ke konkrétní zakázce, tak obecně. Z takto nastavené soutěže jsou bez zjevného důvodu vylučováni dodavatelé, kteří nejsou schopni dostát těmto přísnějším požadavkům, jichž však v konkrétním případě není třeba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …