Úspěšná mezinárodní spolupráce: Policisté zadrželi pachatele loupežného přepadení ve Weidenu

02.12.2015 14:33

Na základě mezinárodního pátrání vyhlášeného Německem prostřednictvím Schengenského informačního systému byli v ČR v minulém týdnu zadrženi dva čeští občané stíhaní pro závažnou loupež v organizované skupině spáchanou v září v bavorském Weidenu.

Úspěšná mezinárodní spolupráce: Policisté zadrželi pachatele loupežného přepadení ve Weidenu
Foto: policie.cz
Popisek: Policie ČR

Hledaní vnikli do domu obětí a tam za použití pohrůžky zbraní a bitím donutili oběti k vydání peněz a šperků. Útokem pachatelé obětem, osobám velmi vysokého věku,  způsobili mimo jiné i několik zlomenin. Celková škoda činí více než 11 tisíc EUR.

Na základě požadavku německé SIRENE a pozitivních lustrací v národních databázích , odbor mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezidia ČR, v roli české centrály SIRENE, obratem vyžádal zásah od  kolegů ze služby kriminální policie a vyšetřování plzeňského krajské ředitelství, kteří hledané za necelých 12 hodin úspěšně zadrželi. Osoby byly předány státnímu zástupci Krajského státního zastupitelství v Plzni a  ten navrhl jejich vzetí do předběžné vazby. Tomuto návrhu Krajský soud v Plzni vyhověl. Nyní probíhá předávací řízení. Hledaným hrozí až 15 let odnětí svobody.

Tento případ dokladuje efektivní fungování policejní spolupráce v rámci Schengenu. Odbor mezinárodní policejní spolupráce PP ČR v roli SIRENE řešil jen od počátku letošního roku již více než 360 zásahů na hledané zločince v ČR , pro české orgány se pak cestou Schengenského informačního systému podařilo vypátrat více než 270 osob, na které byly vydány evropské zatýkací rozkazy. Celkově pak, neboť cestou SIS a SIRENE se nepátrá jen po hledaných zločincích, bylo v letošním roce realizováno buď českými policisty nebo v zahraničí pro ně více než 8 700 zásahů na osoby a věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…