Úspěšné vyhnízdění mláďat sokola stěhovavého v CHKO Labské pískovce a České středohoří

20.07.2016 12:12

V letošním roce Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s NP České Švýcarsko prováděla na jaře monitoring hnízdění sokola stěhovavého a čápa černého.

Úspěšné vyhnízdění mláďat sokola stěhovavého v CHKO Labské pískovce a České středohoří
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Na tradičních hnízdních lokalitách vyvedly mladé čtyři sokolí páry. Na území Labských pískovců tak úspěšně vyhnízdilo minimálně deset mláďat sokola stěhovavého. Čápům černým se letos bohužel z neznámých důvodů zahnízdit nepodařilo. Hnízdění sokolů a čápů černých bylo pravidelně monitorováno zaměstnanci AOPK ČR a NP České Švýcarsko.

V místech prokázaného zahnízdění na území CHKO Labské pískovce AOPK ČR dočasně uzavřela skalní objekty pro lezeckou veřejnost. Rádi bychom tímto poděkovali horolezcům z Dolního Žlebu a dále správci místní lezecké oblasti Janu Pletichovi za jeho neúnavné šíření informací mezi horolezce o dočasných uzavírkách a za pomoc s hlídáním hnízd a jejich monitoringem.

Poděkování patří také návštěvníkům Labských pískovců a zejména horolezcům, kteří respektovali dočasné uzavření skalních lokalit a nechali tak sokolům dostatek klidu k jejich vývoji. Spolupráce si velmi ceníme a doufáme, že v ní budeme pokračovat i v letech následujících.

Novinkou pro letošní rok je vůbec první zahnízdění sokolů přímo v centru Děčína, v CHKO České středohoří, a to na teplárenském komíně společnosti TERMO Děčín a.s. V roce 2014 byla na komín teplárny ve výšce 120 metrů instalována speciální budka vhodná pro zahnízdění sokola stěhovavého, kterou však loni obsadila namísto sokola poštolka obecná. Letos již budku využil k zahnízdění sokolí pár, kterému se na konci dubna vylíhla tři mláďata – dvě samičky a jeden sameček. Díky nainstalované kameře mohli život sokolí rodinky všichni sledovat v přímém přenosu, a to až do konce června, kdy celá sokolí rodina hnízdo opustila.

Děkujeme, že pomáháte chránit přírodu s námi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …