Ústecký kraj: Zachránit život můžeš i Ty! Přidej se do registru dárců kostní dřeně

11.04.2019 18:23

Ve čtvrtek 18. dubna 2019 proběhne na Krajském úřadě Ústeckého kraje v Ústí nad Labem nábor nových dárců kostní dřeně. Dobrovolníci se mohou zapsat od 11:00 do 15:30 ve 2. patře na konferenčním sále. Patronkou akce se stala modelka a zakladatelka Nadačního fondu VK Veronika Kašáková, se kterou se ten den můžete osobně setkat.

Ústecký kraj: Zachránit život můžeš i Ty! Přidej se do registru dárců kostní dřeně
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

„Je to pro mě velká čest být patronkou této akce. Každá pomoc je velice důležitá, a pokud darováním kostní dřeně zachráníme alespoň jeden lidský život, má to obrovský smysl. Je to největší dar, který člověk člověku může dát – život,“ říká Kašáková, zakladatelka Nadace VK, která pomáhá dětem z dětských domovů.

K registraci se mohou přihlásit zdraví lidé ve věku od 18 do 35 let s váhou vyšší než 50 kg a platností pojištění na území ČR. Při náboru se provádí stěr z ústní sliznice. Není tedy nutné absolvovat odběr krve. Dárci vstupují do registru zcela dobrovolně, na základě svobodné vůle a po podpisu plně informovaného souhlasu a vyplnění vstupního formuláře. Pro zápis je potřeba kartička zdravotní pojišťovny a občanský průkaz.

V ČR onemocní každoročně stovky lidí včetně mladých lidí i malých dětí chorobami krvetvorby, které vážně ohrožují jejich život. Nejznámější a nejčastější mezi těmito nemocemi je leukémie. Následují ji zhoubné nádory krvetvorby, těžké útlumy krvetvorby nebo imunity. Transplantaci kostní dřeně absolvuje v naší zemi několik set pacientů. Z toho 75 % dárců krvetvorných buněk je od nepříbuzného dobrovolného dárce. Bohužel pro každého čtvrtého pacienta se "jeho" dárce kostní dřeně nenajde. Proto je tak nutné počet dobrovolníků v registru neustále zvyšovat! Nedarujete „jen“ kostní dřeň, ale i život. Staňte se součástí něčeho, co má rozhodně smysl. Více informací ZDE.

„Do našeho registru (ČNRDD) v loňském roce nově vstoupilo celkem 7 489 dárců, kteří jsou připraveni zachránit život nemocnému člověku. Celkově tak registr ke konci roku 2018 disponoval 85 525 aktivními dobrovolníky dostupnými pro pacienty. A my bychom rádi letos překročili kulatých 90 000 zaregistrovaných, protože čím větší vzorek populace máme, tím úměrně zvyšujeme také šanci na uzdravení pro každého nemocného. Děkujeme proto všem, co se k nám rozhodnou přidat,“ řekla mluvčí Českého národního registru dárců kostní dřeně Klára Conková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…