V Českých Budějovicích nabídne ÚP ČR práci v Rakousku a SRN

28.10.2015 19:38

Jaké jsou požadavky zaměstnavatelů v Německu a Rakousku, jak fungují tamní trhy práce, co je třeba splnit při nástupu do zaměstnání či jaké jsou životní podmínky v těchto zemích. To vše a řadu dalších informací se dozví návštěvníci poradenského dne, který pořádá dne 30. 10. 2015 v rámci celoevropské sítě EURES Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Českých Budějovicích (Hotel VITA, Skuherského 4). Akci odstartují mezi 9.00 – 10.00 hodinou přednášky. Následovat budou individuální pohovory u konkrétních zaměstnavatelů.

V Českých Budějovicích nabídne ÚP ČR práci v Rakousku a SRN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

V Českých Budějovicích se představí zástupci německých a rakouských firem. Nabídnou zájemcům volná místa pro CNC obráběče, zámečníky, pomocné dělníky, stavbyvedoucí, elektrikáře, řezníky, automechaniky, skladníky, opraváře zemědělských strojů, truhláře, elektromontéry, malíře, lakýrníky, řidiče nákladních vozidel nebo vysokozdvižných vozíků, zdravotní sestry, pečovatelky, kuchyňský personál, svářeče nebo třeba mechatroniky.

Poradenský den je určen zájemcům všech věkových kategorií. Během něj návštěvníci získají nejen obecný přehled o situaci na trhu práce ve výše zmíněných zemích, ale také o zaměstnavatelích, kteří se akce zúčastní. Dozvědí se i praktické informace, týkající se pracovních a životních podmínek v Rakousku a Německu. V rámci následujících individuálních konzultací pak proběhne rozhovor zaměřený na nalezení vhodného místa pro konkrétního uchazeče. Ti, jež chtějí absolvovat individuální pohovory u jednotlivých firem, se musí prostřednictvím e-mailu předem zaregistrovat a rezervovat si tak určitý termín.

Uchazeči se zájmem o práci v Rakousku se mohou hlásit u firmy AUSTRIANJobs – e-mail: east@austrianjobs.at. Návštěvníci, kteří chtějí vycestovat do Německa, se mohou registrovat u firmy AARTOS – e-mail: miloslav.slama@aartos.cz nebo u firmy UNIQUE Personalservice – e-mail: acisar@unique-personal.de. Pro co nejefektivnější průběh pohovorů doporučují organizátoři zájemcům, aby zaslali na výše uvedené e-maily i životopis v němčině. Další podrobnosti o plánované akci jsou k dispozici na www.jobdaycb.eures.cz.

„Těm, kteří se rozhodnou akci navštívit a chtějí pracovat v jedné z těchto zemí, doporučujeme, aby si s sebou vzali životopis napsaný v němčině a veškeré doklady o dosažené kvalifikaci, tedy výuční listy, certifikáty nebo osvědčení o vzdělání,“ upozorňuje EURES poradce z Krajské pobočky ÚP ČR v Českých Budějovicích Libor Šimánek.

Organizátoři také představí návštěvníkům nový evropský projekt „Tvoje první práce přes EURES“ (Your first EURES job). Jde o program zaměřený na mladé uchazeče mezi 18 – 35 lety, kteří hledají práci nebo pracovní trénink v jiném členském státě EU, Norsku či Islandu.

Zaměstnavatelům zase pomáhá najít mladé, kvalifikované a flexibilní pracovníky na evropském trhu práce. Mladí lidé mohou v jeho rámci mimo jiné požádat o finanční podporu na cestu na pracovní pohovor, přesídlení do jiné země EU, Norska nebo Islandu, jazykový kurz či náklady na uznání kvalifikace.

Zaměstnavatelé zase mohou žádat o příspěvky na zaškolení těchto pracovníků.

Rakouské úřady práce nabízí prostřednictvím Evropského portálu pracovní mobility v současné době 47 856 volných pracovních míst, vhodných pro občany EU/EHS a Švýcarska. V Německu chtějí tamní zaměstnavatelé obsadit 860 934 pozic. Firmy v těchto státech mají největší zájem o truhláře, elektromontéry, pracovníky v elektronice a potravinářství, fyzioterapeuty, CNC obráběče, řidiče vysokozdvižných vozíků, malíře, lakýrníky, svářeče, dělníky v automobilovém průmyslu, mechaniky, skladníky, pečovatelky či zdravotní sestry.

„Jedním ze základních požadavků ze strany zaměstnavatelů je znalost němčiny na minimálně komunikativní úrovni. Tak aby se dotyčný uchazeč mohl domluvit se zaměstnavatelem a s kolegy na pracovišti. Výše mzdy je zpravidla úměrná vzdělání a praxi v příslušném oboru.“ shrnuje Libor Šimánek.

Evropské služby zaměstnanosti EURES operují na území členských států EU/EHP a Švýcarska. Tato celoevropská síť podporuje pracovní mobilitu na jednotném evropském trhu práce a stimuluje tak právo každého občana EU na volný pohyb pracovních sil. Česká republika se do systému EURES zapojila v roce 2004, současně se vstupem do Evropské unie. V ČR je EURES plně integrován na Úřadu práce ČR. Služby EURES cílí zejména na uchazeče o zaměstnání, zaměstnavatele a na další partnerské organizace na trhu práce v Evropě. Mezi hlavní aktivity patří mezinárodní i regionální burzy práce, přeshraniční informační a poradenské dny nebo asistence při náborech pro zaměstnavatele. Informace o životních podmínkách a o ověřených volných pracovních místech jsou k dispozici na národním (www.eures.cz) a evropském portálu EURES (www.eures.europa.eu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…