V Zoo Liberec se narodil vzácný puntíkovaný tropický jelínek sambar skvrnitý

28.10.2023 16:13 | Tisková zpráva

Zoologická zahrada v Liberci se raduje z nového přírůstku vzácného a silně ohroženého filipínského jelínka sambara skvrnitého. Mládě přišlo na svět druhý říjnový týden a první rychlá zdravotní prohlídka prokázala, že se jedná o samičku. V rámci českých a slovenských zoologických zahrad jsou sambaři k vidění velmi zřídka, aktuálně je chová pouze zoo v Liberci a Děčíně.

V Zoo Liberec se narodil vzácný puntíkovaný tropický jelínek sambar skvrnitý
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Sambaři skvrnití patří k jedněm z nejohroženějších kopytníků na světě. Žijí pouze na dvou menších ostrovech visajanského souostroví na Filipínách a dle odhadu odborníků ze Světového svazu na ochranu přírody (IUCN) ve volné přírodě žije maximálně 700 posledních jedinců. Hlavní příčinou stále se snižující početnosti sambarů v divočině je především expanze zemědělských ploch na úkor původních tropických lesů a také lov pro maso a trofeje, a to i přes ochranu místní legislativou.

Narození každého mláděte je tak pro dlouhodobé přežití druhu naprosto zásadní. V chovech v lidské péči se ale sambarům skrvnitým díky dlouhodobým zkušenostem zoologů celkem daří a jejich záložní populace v zoologických zahradách je poměrně stabilní.

„Aktuálně je do jejich koordinovaného chovu v rámci Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA) zapojeno celkem 27 institucí a jen za poslední rok se narodilo celkem 16 mláďat,“ přibližuje zoolog Luboš Melichar. „Přesto ale bude naše malá samička pro posílení sambaří populace chované v lidské péči velkým přínosem. Je zde také veliká šance, že bude moci i nadále zůstat v chovu u nás pod Ještědem a ve spolupráci s mezinárodním koordinátorem se pro ni následně pokusíme najít vhodného a geneticky cenného partnera,“ doplňuje Melichar. Liberecká zahrada chová sambary skvrnité od roku 2012 a za tu dobu tam narodilo celkem osm mláďat.

sambar

Mládě sambara čerstvě po narození

Zoo Liberec se na záchraně tohoto ohroženého filipínského sudokopytníka podílí nejen svým zapojením do evropského koordinovaného chovu, ale již třináct let také aktivně spolupracuje a podporuje neziskovou organizaci Talarak, která na filipínském ostrově Negros provozuje záchrannou stanici pro sambary skvrnité i další endemitské druhy z oblasti visajanského souostroví. Pracovníci Talaraku zároveň úspěšně usilují o znovuzalesnění území a do nově vyhlášené chráněné přírodní rezervace na ostrově také začali vypouštět některá v centru odchovaná mláďata. V roce 2020 se jim díky velké podpoře a pomoci zkušených odborníků z evropských zoo podařilo do volné přírody navrátit i 28 sambarů skvrnitých.

„Dle informací od kolegů z Talaraku a našich terénních zoologů, kteří tuto oblast pravidelně navštěvují a situaci monitorují, můžeme s velkým potěšením říci, že skupina vypuštěných sambarů ve svém novém domově v divočině prospívá a za tři roky se téměř zdvojnásobila. Je to vůbec poprvé, co se v regionu uskutečnil pokus o reintrodukci takového rozsahu a díky celosvětové spolupráci ochránců přírody se jedná o přelomový okamžik pro budoucnost a záchranu tohoto unikátního druhu. Jsme hrdí, že i Zoo Liberec je toho významnou součástí,“ říká ředitel Zoo Liberec David Nejedlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…