V šedesáti se začaly učit základy baletu. Česká labuť v premiéře v úterý na ČT2

13.09.2016 11:19

Dvanáct vitálních důchodkyň z Horní Lhoty vede zdánlivě všední život: vaří, perou, starají se o své zahrádky a vnoučata. Vedle toho jsou ale také členkami amatérského tanečního souboru Mažoretky, s nímž vystupují na vesnických oslavách ve svém okolí. Rozhodly se, že svou zájmovou činnost posunou dál, a pustily se do nastudování Labutího jezera. Dokumentární komedie o tom, proč je důležité kultivovat své zájmy a mít radost ze života, Česká labuť, v premiéře na ČT2 v úterý 13. září ve 20.50 hod.

V šedesáti se začaly učit základy baletu. Česká labuť v premiéře v úterý na ČT2
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

Mažoretky z Horní Lhoty nedaleko Ostravy se při realizaci svých snů nenechají omezovat ani věkem, ani svými schopnostmi. Se žádostí o pomoc při nastudování Labutího jezera se tak obrátily přímo na šéfa baletu ostravského Národního divadla moravskoslezského Igora Vejsadu. Toho jejich nadšení okouzlilo. A rozhodl se, že provede své poněkud nevšední žákyně kurzem základů baletního umění, a to rovnou s primabalerínou Markétou Pospíšilovou, která shodou okolností v Labutím jezeře právě debutuje.

V humorném a dojemném snímku Markéta postupně hledá společnou řeč se svými novými kolegyněmi, které samy mají spoustu starostí s tím, jak se přizpůsobit Markétiným profesionálním požadavkům během zkoušení. V České labuti se tak setkává svět vycizelovaného, profesního baletu a bezprostřední vesnické zábavy. Podaří se jim nalézt vzájemné porozumění a dovést baletní představení do zdárného konce?

Film hledá odpověď na otázku, v čem se skrývá opravdová vášeň a nadšení pro věc.„Dokument Česká labuť je koňskou injekcí pozitivní energie, elánu a sebeironie. Šedesátiletéholky z Horní Lhoty jsou na první pohled typickými venkovskými babičkami. Pokud na ně ale nahlédneme z jiného úhlu pohledu, tak zjistíme, že prostě umí žít,“ říká Kateřina Ondřejková, jejíž tvůrčí producentská skupina snímek připravila, a uzavírá: „Není to ale jen dokument o stáří, jsou v něm i mladí hrdinové a především jej točili mladí tvůrci. Koprodukční snímek Česká labuť má velkou obrazovou kulturu, která jej – spolu s tím, o čem vypráví – činí naprosto výjimečným.

scénář a režie: Aleksandra Terpińská // spolupráce na scénáři a kamera: Marcin Łaskawiec // střih: Przemysław Chruścielewski // koproducent: CoLab Pictures //kreativní producentka ČT: Kateřina Ondřejková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …