VLS: Brdská lesní pedagogika v sedle kola

26.06.2016 15:13

Sešlo se celkem 17 dětí a dospěláků, kteří chtěli shlédnout krásy Brd pod vedením zkušeného lesníka. „Cílem naší výpravy byla výstava loveckých trofejí u Padrťských rybníků. Než jsme ale k rybníkům na kolech doputovali, zastavili jsme na mnoha zajímavých místech brdských lesů,“ popsala vedoucí oddílu Trojlístek Strašice.

VLS: Brdská lesní pedagogika v sedle kola
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

První zastávkou byla bývalá hájovna Amerika, následoval lovecký zámeček Tři Trubky s přilehlou vodní elektrárnou, kde Václav Spousta seznámil návštěvníky s historií těchto staveb. Po dvou soutěžích, které si pro děti připravila lesní pedagožka, byla celá výprava připravena pokračovat dál v cestě serpentýnami „na Kočky.“ Zde se po výšlapu cyklisté zastavili u jedné ze tří nově opravených studánek, jejichž obnovu Václav Spousta inicioval. Tato nesla vznešené jméno „Vladařská“.„Náš průvodce nás stihl i za jízdy upozorňovat na zajímavosti okolí a seznamovat nás s prací lesníka, a proto asi nikoho nepřekvapí, že následujícím záchytným bodem byl lapák na kůrovce a následně trojnožka s trusníkem. U lapáku jsme byli obeznámeni s důležitým zápisníkem zvaný lesnický deník a porostní mapou,“ uvedla Petra Večeřová.

Pak ale výpravu již čekal náročný výstup na Padrtě do cíle jejich výpravy. Na výstavě loveckých trofejí návštěvníky jejich průvodce provedl areálem, poučil o bodovém systému hodnocení trofejí a osvětlil popis jednotlivých částí jeleního paroží. Lesní pedagožka Petra Večeřová měla pro děti připravené zábavné i poučné soutěže a hry, které je velmi zaujaly. Po krátké procházce po hrázi rybníka čekala výpravu už jen cesta domů s jednou dlouhou zastávkou na opečení buřtů.

„Děkujeme lesníkovi Václavu Spoustovi a lesní pedagožce Petře Večeřové za nádherně prožitý den,“ dodala vedoucí oddílu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…