VTÚ: Součinnost s pražskými hasiči? Pokračování ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému!

17.02.2016 11:36

Aktivní spolupráce s Hasičským záchranným sborem České republiky není pro Vojenský technický ústav, s. p. proklamací, ale dalším pokračováním již realizované součinnosti se složkami integrovaného záchranného systému.

VTÚ: Součinnost s pražskými hasiči? Pokračování ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému!
Foto: VTÚ
Popisek: VTÚ

Dobrou zprávou je, že loňská jednání s generálním ředitelem HZS ČR brigádním generálem Ing. Drahoslavem Rybou mají návaznost u dalších organizačních součástí. Protentokrát na Hasičském záchranném sboru hlavního města Prahy, kde se poprvé setkali oba ředitelé -  brigádní generál Ing. Roman Hlinovský a ředitel státního podniku VTÚ Mgr. Jiří Protiva.  

„Důvodů k této premiérové návštěvě bylo několik. Nejenže obě instituce sídlí na území hlavního města Prahy, a tudíž se případná součinnost přímo nabízí, ale především proto, že projekty vojenské vědy a výzkumu, respektive zkušebnictví mají přesah také do integrovaného záchranného systému,“ říká ředitel státního podniku a upřesňuje některá diskutovaná témata: „Praktické testování technologií souvisejících s nasazením speciální techniky při krizových situacích řešených Hasičským záchranným sborem nebo spolupráce na dílčích konzultačních a poradenských činnostech.“   

Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy je součástí HZS ČR, jehož základním posláním je chránit životy a zdraví obyvatel a majetek před požáry a poskytovat účinnou pomoc při mimořádných událostech. HZS hl. m. Prahy je organizační složkou státu a účetní jednotkou rozpočtové kapitoly Ministerstva vnitra. Organizačně se člení na ředitelství a jednotky HZS hl. m. Prahy.

„Byť má naše činnost, respektive provozovaná technika jistá specifika, průsečíky možné spolupráce tady existují. Z praktického hlediska lze hovořit o součinnosti na zásazích takzvaně většího rozsahu, kde lze ze strany VTÚ využít například bezpilotní platformu. Dále bych zmínil výcvikové kapacity na zkušební střelnici Bzenec, včetně možného nasazení těžké techniky v tamním písčitém terénu pro jednotky požární ochrany z celé České republiky. Dnešní jednání hodnotím jako dobrý začátek,“ konstatoval ředitel HZS hlavního města Prahy brigádní generál Ing. Roman Hlinovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…