VTÚ, s. p. realizuje další projekty na pardubickém vojenském letišti

29.01.2016 15:20

EMOZA a VCS – Voice Communication System! Dva rozdílné projekty, první o vlivu vysoké informační zátěže na taktické rozhodování pilotů taktického letectva, druhý o leteckém pozemním hlasovém komunikačním systému na řídící věži, které mají jedno společné.

VTÚ, s. p. realizuje další projekty na pardubickém vojenském letišti
Foto: VTÚ
Popisek: VTÚ

Na pardubickém vojenském mezinárodním veřejném letišti je realizoval Vojenský technický ústav, s. p. Poslední lednový čtvrtek se o jejich fungování, respektive efektivnosti přesvědčili ředitel Vojenského technického ústavu, s. p. Mgr. Jiří Protiva a ředitel odštěpného závodu Vojenský technický ústav letectva a protivzdušné obrany Ing. Petr Novotný.

Pracovní jednání na letišti Pardubice začalo v Centru leteckého výcviku, přesněji řečeno v taktickém simulačním centru, jehož provozovatelem je státní podnik LOM Praha. Toto unikátní pracoviště bylo vybudováno v roce 2011 a ve svojí „tajné“ části je vybaveno nejmodernějšími simulačními technologiemi umožňujícími téměř reálnou vizualizaci. De facto neomezené možnosti ve vytváření scénářů umožňují simulovat širokou škálu útočných i obranných operací, a to za použití všech zbraňových systémů, a dále mnoho dílčích úkolů bojového použití „modrých“ a „červených“. Sofistikovaná technika v simulátorech, respektive v kokpitech letounů dokáže vygenerovat jakékoliv prostředí, jakoukoliv taktickou situaci a jakéhokoliv „nepřítele“. Samozřejmostí je následný zevrubný rozbor letové mise, a to jak pro cvičící piloty taktického letectva, tak i pro řídící bojového navádění a předsunuté letecké návodčí. „Byť se jedná o premiérovou návštěvu vrcholného představitele VTÚ v taktickém simulačním centru, naše kontakty nejsou na počátku. Se státním podnikem již několik roků spolupracujeme, a to zejména na projektech obranného výzkumu ministerstva obrany. S panem ředitelem VTÚ jsme se shodli, že další pokračování je v zájmu obou stran. Je to jeden z příkladů efektivní součinnosti dvou státních podniků, jejichž zakladatelem je resort obrany,“ říká Ing. Jaroslav Šefl, zástupce ředitele Centra leteckého výcviku pro taktický výcvik.

Shodné stanovisko k další vzájemné spolupráci zastávají i představitelé VTÚ: „V následujícím období navážeme na projekt obranného výzkumu ministerstva obrany EMOZA jeho druhou fází. Výsledkem projektu, který má zlepšit efektivitu výcviku pilotů taktického letectva vzdušných sil AČR je certifikovaná metodika, včetně aplikačního programového vybavení využitelná při taktickém simulovaném výcviku,“ konstatuje ředitel VTÚ, s. p. Mgr. J. Protiva.      

Další částí programu bylo setkání s velitelem Správy letiště Pardubice podplukovníkem Mgr. Ivo Šťastným. Ten ve svojí prezentaci zmínil osobitý statut pardubického letiště – vojenské mezinárodní veřejné letiště s povoleným provozem civilních letadel, včetně zabezpečení mezinárodních pozorovacích misí smluvních stran Smlouvy o otevřeném nebi (Open Skies). Při následném jednání představitelů obou institucí bylo zmíněno několik oblastí nadcházející možné spolupráce. Především se jedná o řízení letového provozu, respektive problematiku radiotechnického zabezpečení letového provozu. V této souvislosti se hovořilo zejména o projektu VTÚLaPVO nesoucím název VCS, přinesl zásadní technologickou obměnu v úrovni řízení letového provozu v prostoru odpovědnosti Správy letiště Pardubice. „Pro naše letištní stanoviště letových provozních služeb představuje VCS veliký profesní progres,“ říká podplukovník Ivo Šťastný.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…