Včelaři debatovali o zdraví včel v Brně

06.01.2015 10:26

Pracovní společnost nástavkových včelařů (PSNV-CZ) zorganizovala 4. ledna 2015 na půdě Mendelovy univerzity již 7. ročník odborné konference věnované zdraví včel. Vysoká účast včelařů z celé České republiky potvrzuje zájem o aktuální informace a novinky v problematice včelích nemocí. Loňský podzim a probíhající zima je přitom pro včely i včelaře neradostná. Mimořádné úhyny jsou hlášeny ze všech koutů naší země.

Včelaři debatovali o zdraví včel v Brně
Foto: Archiv
Popisek: Včely

„Účast více jak 140 včelařů nás těší, ale předpokládali jsme ji. Včelaři z celé České republiky hlásí enormní úhyny včelstev v průběhu roku,“ uvádí Bronislav Gruna, profesionální včelař a místopředseda Pracovní společnosti nástavkových včelařů. 

Úvodní přednáška byla věnována  výsledkům pilotního zapojení České republiky do mezinárodního výzkumu v rámci asociace COLOSS. Stejně jako v dalších zemích, loni se i u nás uskutečnila studie zaměřená na monitoring úspěšnosti přezimování včelstev. Do té se zapojilo 556 českých a moravských včelařů. Minulou zimu zaznamenali průměrné ztráty 6,6 %. Letos je však již jisté, že zimní úhyny budou mnohonásobně vyšší. Nejsou výjimkou oblasti, kde včelařům uhynula všechna včelstva.

„Zaplnili jsme bílé místo na mapě Evropy a stali se součástí mezinárodní vědecké komunity aktivně hledající cesty k udržitelnému včelařství,“ uvedl svoji přednášku Jiří Danihlík z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a národní koordinátor projektu monitoringu zimního úhyn včelstev. Přítomné seznámil nejen s publikovanými výsledky, ale i s některými zajímavými detaily proběhlé studie. V letošním roce bude výzkum pokračovat s rozšířením o výzkum v oblasti imunity včel.

V dalších příspěvcích se účastníci dozvídali o nejnovějších poznatcích k tématu včelích nemocí a možnostech jejich zvládání. „Jednání o problematice probíhají i s veterináři a státní správou. Navrhujeme výrazně zjednodušit současnou metodiku léčení včel a systém příkazů změnit spíše v doporučení, změnit zastaralou metodiku léčení směrem k evropským trendům. Náš přístup, založený i na zkušenostech ze zahraničí, směřuje k samostatnému a vzdělanému včelaři, bohužel ale není státní správou přijímán,“ informoval přítomné Ing. Petr Texl, ředitel PSNV-CZ, o. s.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…