Ve SFDI je nutné nalézt finance na opravu silnic druhých a třetích tříd

19.08.2015 18:03

HK ČR zaznamenala diskusi o navýšení prostředků směřujících do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a oceňujeme, že došlo po jednání ministrů Ťoka a Babiše alespoň k částečnému snížení propadu finančních prostředků pro SFDI oproti loňskému roku.

Ve SFDI je nutné nalézt finance na opravu silnic druhých a třetích tříd
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Nicméně, z pozice zástupce českých podnikatelů považujeme zlepšování kvality dopravní infrastruktury u silnic druhé a třetí třídy za stejně důležité, jako u dálnic či silnic první třídy. S krajskými komunikacemi se však v rozpočtu SFDI na rok 2016 i přes přísun peněz nepočítá. HK ČR proto apeluje na to, aby vláda našla finance pro kraje, které by tak mohly pokračovat v investičních aktivitách, jež započaly v letošním roce, kdy jim ze SFDI bylo poskytnuto 4,4 miliardy korun.

HK ČR požaduje hledání účinnějšího a více propracovaného systému financování dopravní infrastruktury jako celku, a tedy i nalezení stabilního řešení financování krajských komunikací. Jako nejschůdnější varianta se nabízí přehodnocení rozpočtového určení dálničních poplatků, silniční daně, mýtného i spotřební daně z minerálních olejů právě ve prospěch územních samospráv, odpovědných za komunikace druhé a třetí třídy.

HK ČR má proto porozumění pro postoj jednotlivých hejtmanů, kteří budou o navýšení financí jednat se zástupci vládní koalice na příštím zasedání vlády. Zástupci krajských tripartit už v červnu vládu vyzvali, aby v navrženém rozpočtu našla pro příští rok pět miliard korun.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…