Ve Vrběticích se vystřídala již třetina armády

25.12.2015 14:55

Ve středu 23. prosince odjel z areálu ve Vrběticích poslední kamion s municí. Stalo se tak za přítomnosti předsedy vlády Bohuslava Sobotky, který při této příležitosti poděkoval za dobře odvedenou práci všem policistům, hasičům a vojákům i příslušníkům ostatních složek Integrovaného záchranného systému, kteří se na dosavadním zásahu podíleli.

Ve Vrběticích se vystřídala již třetina armády
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zapáskovaná oblast ve Vrběticích

Premiér dále zdůraznil, že ač se dnešním dnem uzavírá jedna kapitola, zůstává ve Vrběticích i nadále řada úkolů a vláda se proto bude situací nadále zabývat.

„Za více než rok se ve Vrběticích vystřídalo na 6350 vojáků. To je prakticky třetina armády,“ zdůraznil při této příležitosti náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář a doplnil: „Vojáci ve Vrběticích nejen zajišťují ochranu celého areálu, ale významnou měrou se podíleli i na vyskladňování munice a jejím odvozu, pyrotechnické asanaci, ženijních pracích i na výstavbě a provozu logistického zázemí pro potřeby zasahujících sil.“

Tím, že z areálu byla odvezena uskladněná munice, bude možné změnit i způsob jeho střežení. Riziková oblast bude nově oplocena, aby bylo zabráněno neoprávněnému vstupu osob. Vojáky pak nahradí při střežení technické prostředky a pracovníci státního podniku Vojenské lesy a statky.

„Během pondělí a úterý prověřilo 30 příslušníků 15. ženijního pluku celkem 16,5 km dlouhé úseky, aby mohli pracovníci Vojenských lesů a statků od 4. ledna 2016 zahájit výstavbu oplocení,“ upřesnil aktuální situaci na místě generálporučík Josef Bečvář. „Pochopitelně i nadále budeme připraveni poskytnout při výstavbě pyrotechnickou asistenci, nasadit v případě potřeby ženijní stroje a pomoci s dočištěním prostoru oplocení od náletových dřevin a jiných překážek,“ upřesnil generál Bečvář.

Generál Bečvář své přítomnosti využil i k návštěvě vojáků na základnách ve Vrběticích a Hlauzicích i několika hlídek přímo v terénu. „Velmi si vážím práce, kterou jste zde vy i vaši předchůdci odvedli. Armáda České republiky opět prokázala, že je připravena posílit Integrovaný záchranný systém a pomoci našim občanům. To pochopitelně významně přispívá i k posilování kreditu vojáků v očích veřejnosti,“ konstatoval generál Bečvář.

„Vím, že jste si jistě představovali vánoční svátky jinak. Po celý rok plníte řadu úkolů a máte jen minium času být se svými blízkými, ale váš úkol zde je důležitý,“ dodal a osobně pak popřál vojákům klidné Vánoce. Ty ve Vrběticích stráví bezmála 200 vojáků, z nichž většina je z 22. základny vrtulníkového letectva z Náměště nad Oslavou a 26. pluku velení, řízení a průzkumu ze Staré Boleslavi. Před Silvestrem je pak vystřídá další skupina tentokráte postavená na bázi 21. základny taktického letectva z Čáslavi a 24. základny dopravního letectva sídlící na letišti Praha-Kbely. Půjde-li vše dle plánu, ukončí vojáci střežení areálu na konci ledna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …