Velvyslankyně Číny se na návštěvě Moravskoslezského kraje

03.08.2015 5:00

Na druhou oficiální návštěvu Moravskoslezského kraje za poslední rok přijela velvyslankyně Čínské lidové republiky v České republice paní Ma Keqing. Její Excelence včera (29. 7.) přijala pozvání moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka na večeři, dnes budou na pracovním obědě jednat o možnostech investic v regionu, pak navštíví klienty krajského Domova pro seniory Odry a Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum.

Velvyslankyně Číny se na návštěvě Moravskoslezského kraje
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Čínská velvyslankyně včera navštívila Vysokou školu báňskou-Technickou univerzitu Ostrava (VŠB-TUO) a Sanatoria Klimkovice. Zajímala se o další možnosti spolupráce v oblasti vysokého školství a lázeňské léčby v našem regionu.

„Ostravské vysoké školy VŠB-TUO a Ostravská univerzita už spolupracují se svými čínskými protějšky. Podepsaly memorandum o spolupráci a výměně studentů se Soochow Univerzity z provincie Jiangsu. VŠB-TUO uzavřela ještě další smlouvu s jednou z univerzit v provincii Hebei o výměně studentů a pedagogů. Dalším konkrétním už fungujícím společným projektem je lázeňská léčba dětí z Číny v Karlově Studánce, která se chlubí nejčistším ovzduším ve střední Evropě. V červnu do těchto lázní přijely děti ze Šanghaje, aby si tu léčily dýchací cesty. A rýsují se další možnosti spolupráce nejen v této sféře,“ uvedl hejtman Miroslav Novák. V rozvoji ekonomické a kulturní spolupráce Moravskoslezského kraje s Čínou se moravskoslezský hejtman osobně angažuje několik let, letos byl zvolen jedním ze dvou prezidentů Asociace guvernérů provincií Čínské lidové republiky a představitelů reprezentantů regionů zemí střední a východní Evropy.

„Spolupráce s druhou nejsilnější ekonomikou světa je pro nás důležitá. Jsme krajem s průmyslovou tradicí, postupně také využíváme areály, které ztratily své původní využití. Investorům tak můžeme nabídnout řadu připravených strategicky umístěných zón i příspěvky na vytvoření pracovního místa, nákup technologií i možnost daňových prázdnin. Také propracovaný systém vzdělávání v technických oborech, výbornou dopravní dostupnost i strategickou polohu mezi Slovenskem a Polskem. To vše by k nám mohlo přilákat investory například k výstavbě moderního česko-čínského technologického parku, který by v regionu nastartoval ekonomiku a podpořil vznik pracovních míst,“ míní hejtman Miroslav Novák.

Čínskou velvyslankyni na včerejší večeři mimo jiné pozval na Česko-čínskou vědeckou konferenci 2015, kterou pořádá VŠB- TUO, a na Prezentaci investičního potenciálu Moravskoslezského kraje. Ta se bude konat v září v prostorách Lichtenštejnského paláce v Praze. Akce je zaměřena na investory a firmy zvažující svou investici ve střední a východní Evropy. „Investorům tam chceme ukázat, že pokud si zvolí Česko jako vstupní bránu do Evropy, pak Moravskoslezský kraj je tím pravým místem pro realizaci jejich záměru,“ dodal moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

O možnostech investování v Moravskoslezském kraji bude hejtman hovořit i dnes na pracovním obědě, kterého se kromě čínské velvyslankyně zúčastní i představitelé China Investment Corporation, českého byznysu a podnikatelské sféry. Odpoledne pak navštíví klienty Domova pro seniory Odry, který je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje, a Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum.

Spolupráce Moravskoslezského kraje s čínskými provinciemi:

Memorandum Jiangsu - MSK: 2013

Memorandum o rozvoji spolupráce mezi provincií Jiangsu a  Moravskoslezským krajem podepsal hejtman kraje Miroslav Novák v čínském Nankingu v listopadu 2013.

Memorandum Hebei - MSK: 2015

Memorandum o spolupráci mezi provincií Hebei a Moravskoslezským krajem  bylo podepsáno 19. května 2015.

Jde především o podporu investic a obchodu a spolupráci mezi malými a středními podniky. S provinciemi Jiangsu a Hebei chce MSK spolupracovat také v oblastech vědy, technologií, kultury, cestovního ruchu, humanitních věd, vzdělání, ochrany životního prostředí, zelených technologií, ve výrobě oceli, strojírenství, informatice, elektronice a dalších oborech.

Memorandum univerzity: 2015

Memorandum o spolupráci mezi Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava, Ostravskou univerzitou a Soochow Univerzity bylo podepsáno v Ostravě v letos dubnu.

(Krajští zastupitelé na tento rok a první polovinu příštího schválili šestimilionovou dotaci na výměnu studentů i akademických pracovníků a společné výzkumné práce pro VŠB-TUO + tři a půl milionů korun z krajského rozpočtu na stejné účely dostane Ostravská univerzita).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…