Veřejný ochránce práv: Opakující se problém - zdravotní pojištění v jiné evropské zemi

04.12.2020 9:32

Opakovaně šetříme problémy lidí, kteří mají v rámci Evropské unie zdravotní pojištění v jedné zemi, ale bydlí v zemi jiné a tam také čerpají zdravotní péči. Ve většině případů vše funguje bez problémů a zdravotní pojišťovny si na základě formulářů mezi sebou platby přeúčtují. Co si ale počít v situaci, kdy to tak lehce nefunguje?

Veřejný ochránce práv: Opakující se problém - zdravotní pojištění v jiné evropské zemi
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Obrátil se na nás muž, který měl pojištění v Rakousku, kde dříve pracoval, ale v Česku, jehož je občanem, bydlel a byl v pracovní neschopnosti. V lednu letošního roku mu pojišťovna v Česku sdělila, že nemá zdravotní pojištění. Muž si nejprve myslel, že je chyba na rakouské straně. Naše šetření však ukázalo, že chybu udělala tzv. „výpomocná“ pojišťovna v ČR. Ta naše výtky přijala, zjednala v daném případě nápravu a zabezpečila, aby se již podobný případ neopakoval.

“Muži jsme dokázali rychle pomoci. V případě zdravotního pojištění platí, že v rámci Evropské unie může mít osoba zdravotní pojištění pouze v jedné zemi. Uplatňuje se zde zásada, že člověk podléhá právním předpisům pouze jednoho státu. Pokud se člověk dostane do potíží, může se v těchto případech obrátit na nás nebo Kancelář zdravotního pojištění, která pomáhá s komunikací s institucemi i v ostatních státech,” vysvětluje zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. 

Modelové řešení podobných případů můžete nalézt na stránkách Kanceláře zdravotního pojištění ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …