Vězeňská služba: Do areálu v Drahonicích se vrací odsouzení

05.07.2017 22:23

Areál věznice v Drahonicích je od pondělí opět v provozu, a to jako pobočka Věznice Nové Sedlo. Generální ředitel Vězeňské služby České republiky Petr Dohnal nově zrekonstruovaný objekt představil zástupcům okolních obcí a médiím. Drahonická věznice bude nově sloužit k ubytování odsouzených žen, její kapacita je 194 míst.

Vězeňská služba: Do areálu v Drahonicích se vrací odsouzení
Foto: vscr.cz
Popisek: věznice v Drahonicích

Na rekonstrukčních pracích se od března do června 2017 podílelo na 200 odsouzených z věznic Bělušice, Litoměřice, Liberec, Teplice, Stráž pod Ralskem, Všehrdy a Nové Sedlo, kteří zde odpracovali více než 18 000 hodin. „V loňském roce jsem v interview na téma přeplněnosti českých věznic řekl, že jsem drahonickou věznici v roce 2013 zavíral a patrně ji zase otevřu. Uplynulo pár měsíců a tato slova se stala skutečností," komentoval otevření věznice generální ředitel Petr Dohnal. „Vzhledem k trvalému nárustu počtu vězněných osob a potřebě rozšiřovat ubytovací kapacity, bylo nezbytné tento objekt znovu uvést do života,“ dodal Dohnal.

Celkové náklady na opravy přesáhly devět miliónů korun a díky zaměstnání odsouzených ušetřila vězeňská služba na rekonstrukci kolem 1,2 miliónu korun. Zprovoznění areálu věznice vnímají pozitivně i okolní obce. Věznice totiž patří nejen k významným zaměstnavatelům, ale také k odběratelům, kteří značně podporují podnikatelské subjekty v regionech. „Věříme, že znovuotevření věznice povede k oživení naší obce i celého regionu,“ uvedl starosta přilehlé obce Lubenec Jiří Chaloupecký.

Původní Věznice Drahonice byla zrušena 1. května 2013 na základě analýzy dopadu amnestie prezidenta republiky. V Drahonicích klesl počet vězněných osob z 296 na 170 a další provoz věznice by tak byl neekonomický. Od října 2015 do konce roku 2016 využívalo objekt v Drahonicích Ministerstvo vnitra umístění cizinců, zadržených při nelegálním pobytu na území České republiky. Od roku 2016 se v souvislosti s opětovným růstem počtu vězeňské populace začalo uvažovat o znovuotevření věznice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…