Více než deset tisíc lidí žádá vládu: Buďte aktivnější v případu dětí v Norsku

10.12.2014 8:00

Více než 10 tisíc lidí (přesně 10573) připojilo v posledních týdnech svůj podpis pod petici, která žádá návrat sourozenců Michalákových z Norska do ČR. Petiční archy s podpisy dnes ve 13 hodin předají zástupci petičního výboru na Úřadu vlády.

Více než deset tisíc lidí žádá vládu: Buďte aktivnější v případu dětí v Norsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strakova akademie

Sourozenci Michalákovi byli odebráni rodině v Norsku před třemi lety a umístěni do trvalé pěstounské péče. Ačkoliv se žádná obvinění nepotvrdila a v těch nejzávažnějších dokonce ani nepadlo trestní oznámení, matka Eva Michaláková o své děti tři roky marně bojuje.

Současně s peticí proběhla finanční sbírka, která k dnešnímu dni vynesla 366.933 korun. Finanční obnos rodina využije na uhrazení norských advokátů, kteří se případu nově ujali a v současnosti chystají žalobu proti norské sociální službě Barnevern.

„Tak vysoký počet podpisů nás překvapil a potěšil. Záměrně jsme nespustili petici v elektronické podobě, ale lidé připojovali svůj podpis na stáncích po celé České republice, kde získali o případu Michalákových více informací. Děkujeme všem členům petičního hnutí a dobrovolníkům, díky kterým jsme tuto organizačně náročnou akci mohli uskutečnit. Tlumočíme také velké poděkování Evy Michalákové. Letošní vánoce budou již čtvrté v pořadí, které stráví bez dětí, podpora lidí z České republiky jí ale dává naději, že se jí děti vrátí domů,“ uvedl za petiční výbor její právní zástupce Pavel Hasenkopf. Podle dosavadních zpráv Barnevern matce ani neumožní se s dětmi před vánoci vidět. Podle jeho dřívějšího rozhodnutí by je přitom měla vídat dvakrát do roka a letos se s nimi sešla pouze jednou, v březnu.

Hasenkopf současně zopakoval poděkování poslancům, kteří svým včerejším usnesením vyzvali vládu k větší aktivitě. Nejpozději 15. února se případ na půdu sněmovny vrátí, protože premiér Sobotka je zavázán podat sněmovně do tohoto data aktuální informace o postupu vlády.

Další zprávy, právní analýzy a podklady jsou průběžně umisťovány na http://www.kdejemojedite.cz/.

David a Denis Michalákovi byli před třemi roky odebráni české matce žijící v Norsku pro podezření z užití násilí a sexuálního zneužívání a umístěni do pěstounské péče. Matka od začátku obvinění kategoricky popírá a v otázce použití násilí přiznává jen běžné výchovné plácnutí. Původní udání ze školky a od přechodné pěstounky později nepotvrdila ani norská policie, ani lékařské zprávy a v nejzávažnějších obviněních dokonce nepadlo ani trestní oznámení. Přesto děti i nadále zůstávají v pěstounské péči norské rodiny a matka se s nimi smí vídat jen dvakrát ročně na dvě hodiny. Právo na kontakt je upřeno i dalším příslušníkům rodiny Michalákových, kteří žijí v České republice. Aktuálně hrozí, že matka bude rodičovských práv zbavena úplně a děti budou dány v Norsku k adopci. 

Případ Michalákové není výjimečný, podobné případy rodinných tragédií a spory s norskou sociální službou Barnevern řeší i další středoevropské a východoevropské země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…