Vinaři chystají putování po otevřených sklepech

28.03.2015 12:58

Vinaři chystají 7. ročník putování po otevřených sklepech Kraj kvetoucí révy 2015.

Vinaři chystají putování po otevřených sklepech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vinárna, ilustrační foto

Rok se s rokem sešel a vinaři z Velkých Němčic, Starovic, Křepic a Uherčic opět připravují další ročník cyklistického putování po otevřených sklepech s názvem "Kraj kvetoucí révy". Ten letošní s pořadovým číslem sedm se uskuteční 6. června. Na jeho účastníky čeká kromě otevřených sklepů s možností ochutnávky také cykloturistický výlet a kulturní program přibližující práci vinařů a historii vína.

Loňský ročník se podle předsedy Sdružení vinařů Velké Němčice Jaroslava Samsona velmi vydařil. "Účastníkům se líbil jak hlavní, tak doprovodný program, možnost cestovat mezi obcemi zdarma kyvadlovou dopravou a dostatek času, který vinaři věnovali hostům," vypočítává Samson. "Opět navazujeme na dobrou spolupráci s Vinařským fondem, Jihomoravským krajem, Nadací partnerství, Mikroregionem Hustopečsko, Českým rozhlasem Brno, Rádiem Petrov a dalšími partnery," doplnil.

Pohyb účastníků mezi obcemi a sklepeními bude v rámci Kraje kvetoucí révy zajištěn zdarma kyvadlovou autobusovou dopravou. Vlastní dopravní prostředky může návštěvník nechat v bezpečí otevřeného sklepa. Od vlaku z Hrušovan u Brna do Velkých Němčic tam a zpět je možno využít speciální dopravu organizátorů nebo IDS.

Ubytování je možno zajistit v obcích a blízkém okolí. Vlastní akce bude rozdělena do dvou částí. 

První část - cyklovýlet po tematické trase akce v délce cca 30 km. Návštěvníci budou mít možnost se projet na vlastním kole či kolečkových bruslích, ale mohou i pěšky po cyklotrase vedoucí kvetoucími  vinicemi o celkové ploše 215 ha. Z vyhlídkových bodů cyklotrasy si prohlédnou zajímavá místa v blízkém či vzdáleném okolí, nebo mohou popojet ze sklepa do sklepa na skleničku a popovídat si s přáteli. Start je z infocentra Rodinného vinařství U Samsonů Velké Němčice, nebo z libovolného otevřeného sklepa zapojeného do projektu v obcích Velké
Němčice, Uherčice, Starovice a Křepice - viz mapa.

Druhá část - kulturní, je zaměřena na účastníky, kteří se rozhodli plně využít nabídky cyklovýletu, a další hosty, kteří se chtějí věnovat ochutnávce a nákupu vína v otevřených sklepech. V průběhu akce se seznámí s jedním z nejdůležitějších období vývoje révy vinné a to je kvetení vinic. Dále pak s architekturou otevřených sklepů, s vinařskými tradicemi a technologiemi, ochutnají kouzlo naší přírody a chuť sluncem prozářeného lahodného moku a dalších produktů révy vinné.

Již tradičně je připraven i doprovodný program. Při nasbírání potřebného počtu razítek z otevřených sklepů se účastníci mohou zúčastnit slosování o hodnotné ceny. Organizátoři také připravili soutěž "Vytáhni štupr a vyhré", prohlídku velkoněmčického kroje a další doprovodné zážitky.

Návštěvníkům zahraje i cimbálová muzika a zazpívají mužáci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…