Vinaři chystají putování po otevřených sklepech

28.03.2015 12:58

Vinaři chystají 7. ročník putování po otevřených sklepech Kraj kvetoucí révy 2015.

Vinaři chystají putování po otevřených sklepech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vinárna, ilustrační foto

Rok se s rokem sešel a vinaři z Velkých Němčic, Starovic, Křepic a Uherčic opět připravují další ročník cyklistického putování po otevřených sklepech s názvem "Kraj kvetoucí révy". Ten letošní s pořadovým číslem sedm se uskuteční 6. června. Na jeho účastníky čeká kromě otevřených sklepů s možností ochutnávky také cykloturistický výlet a kulturní program přibližující práci vinařů a historii vína.

Loňský ročník se podle předsedy Sdružení vinařů Velké Němčice Jaroslava Samsona velmi vydařil. "Účastníkům se líbil jak hlavní, tak doprovodný program, možnost cestovat mezi obcemi zdarma kyvadlovou dopravou a dostatek času, který vinaři věnovali hostům," vypočítává Samson. "Opět navazujeme na dobrou spolupráci s Vinařským fondem, Jihomoravským krajem, Nadací partnerství, Mikroregionem Hustopečsko, Českým rozhlasem Brno, Rádiem Petrov a dalšími partnery," doplnil.

Pohyb účastníků mezi obcemi a sklepeními bude v rámci Kraje kvetoucí révy zajištěn zdarma kyvadlovou autobusovou dopravou. Vlastní dopravní prostředky může návštěvník nechat v bezpečí otevřeného sklepa. Od vlaku z Hrušovan u Brna do Velkých Němčic tam a zpět je možno využít speciální dopravu organizátorů nebo IDS.

Ubytování je možno zajistit v obcích a blízkém okolí. Vlastní akce bude rozdělena do dvou částí. 

První část - cyklovýlet po tematické trase akce v délce cca 30 km. Návštěvníci budou mít možnost se projet na vlastním kole či kolečkových bruslích, ale mohou i pěšky po cyklotrase vedoucí kvetoucími  vinicemi o celkové ploše 215 ha. Z vyhlídkových bodů cyklotrasy si prohlédnou zajímavá místa v blízkém či vzdáleném okolí, nebo mohou popojet ze sklepa do sklepa na skleničku a popovídat si s přáteli. Start je z infocentra Rodinného vinařství U Samsonů Velké Němčice, nebo z libovolného otevřeného sklepa zapojeného do projektu v obcích Velké
Němčice, Uherčice, Starovice a Křepice - viz mapa.

Druhá část - kulturní, je zaměřena na účastníky, kteří se rozhodli plně využít nabídky cyklovýletu, a další hosty, kteří se chtějí věnovat ochutnávce a nákupu vína v otevřených sklepech. V průběhu akce se seznámí s jedním z nejdůležitějších období vývoje révy vinné a to je kvetení vinic. Dále pak s architekturou otevřených sklepů, s vinařskými tradicemi a technologiemi, ochutnají kouzlo naší přírody a chuť sluncem prozářeného lahodného moku a dalších produktů révy vinné.

Již tradičně je připraven i doprovodný program. Při nasbírání potřebného počtu razítek z otevřených sklepů se účastníci mohou zúčastnit slosování o hodnotné ceny. Organizátoři také připravili soutěž "Vytáhni štupr a vyhré", prohlídku velkoněmčického kroje a další doprovodné zážitky.

Návštěvníkům zahraje i cimbálová muzika a zazpívají mužáci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…