Vláda: Výstavba strategických dopravních, energetických a komunikačních staveb má být snazší

25.11.2019 22:01

Vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 25. listopadu 2019 schválila návrh novely tzv. liniového zákona, kterým chce urychlit přípravu výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací. Schválila také navýšení rozpočtu na státní protidrogovou politiku v roce 2020 o 77 milionů korun.

Vláda: Výstavba strategických dopravních, energetických a komunikačních staveb má být snazší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Vládou připravená novela zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací má za cíl umožnit rychlejší a efektivnější přípravu tzv. liniových staveb. Povolovací procesy mají být jednodušší a s jasnými lhůtami tak, aby jejich délka nebránila včasnému zahájení realizace potřebných staveb.

Vláda proto mimo jiné navrhuje, aby bylo možné absolvovat pouze jedno schvalovací řízení, a to i s méně podrobnou dokumentací, která bude moci být doplněna až před samotným zahájením stavby. Chce také snížit množství závazných stanovisek, povolení a souhlasů, které jsou pro realizaci stavby podle tohoto zákona potřebné. Úřady by navíc měly na vyjádření u běžných případů jen 30 dnů, poté by byl použit institut fikce vydání souhlasného závazného stanoviska. Urychlit by se měl i proces vyvlastňování či vyhotovování znaleckých posudků. Další informace naleznete v tiskové zprávě Ministerstva dopravy ZDE.

Ministři také souhlasili s návrhem na změnu státního rozpočtu v roce 2020 na podporu vládní protidrogové politiky. Na adiktologické služby a plnění národní protidrogové koncepce půjde v příštím roce navíc dalších 77 milionů korun.

„Napsal jsem 7. listopadu dopis paní ministryni Schillerové ohledně uvolnění finančních prostředků na protidrogovou politiku. Paní ministryně v rámci rezervy Všeobecná pokladní správa uvolnila 26 milionů korun, které budou k dispozici pro zvýšení dostupnosti adiktologických služeb a programů selektivní a indikované primární prevence. To je to, co chybělo na tento rok, a také to především chybí na adiktologické služby pro děti. Navíc uvolnila i 51 milionů, které by měly být investovány do aktivit Akčního plánu realizace Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Vláda schválila také navýšení služebních platů a zvláštních příplatků pro vojáky z povolání tak, aby i jejich tarify zohlednily vládou nařízené zvýšení platů o 1 500 korun od 1. ledna 2020. Zabývala se i změnami v institucionálním uspořádání státní podpory exportu. Ze tří navržených variant, jak státní podporu exportu zefektivnit, zvolila přeměnu České exportní banky ve stoprocentní dceřinou společnost Exportní garanční a pojišťovací společnosti.

Ministři odsouhlasili také návrh na poskytnutí tří peněžních darů do zahraničí v roce 2019 v celkové výši 50 milionů korun z rozpočtu kapitoly Ministerstva zahraničních věcí v rámci zahraniční rozvojové spolupráce. Deset milionů dostane Ukrajina na zdravotnickou pomoc na východě země sužovaném útoky separatistů a po dvaceti milionech Zambie na provoz uprchlických táborů a Úřad OSN pro snižování rizika katastrof, který z těchto prostředků pomůže Bosně a Hercegovině, Etiopii, Gruzii, Kambodži, Moldavsku a Zambii.

Vláda měla na programu také projednávání stanovisek ke čtyřem poslaneckým návrhům zákonů. K návrhu na vyhlášení nového zahrádkářského zákona se postavila neutrálně, návrhy na novely zákonů o vnitrozemské plavbě (tolerance pití alkoholu u vodáků), o střetu zájmů (zahrnutí novinářů z České televize a Českého rozhlasu do působnosti zákona) a na novelu občanského zákoníku (zavedení transparentních účtů pro neziskové organizace založené na členském principu) vláda podpořit odmítla.

„V případě zákona o zahrádkářích se jedná už o čtvrtý pokus o tento zákon. Zahrádkáři se snaží od roku 2001 ho prosadit, měli už vícero příslibů. Zákon v podstatě navrhuje upravit činnost zahrádkářů tak, jako to mají v okolních státech, například v Německu, Rakousku, Polsku nebo na Slovensku,“ konstatoval předseda vlády. Podle premiéra je to veřejně prospěšná činnost, která pomáhá i životnímu prostředí, ochraně půdy, zadržování vody a boji s klimatickými změnami. „Za sebe jsem se k tomu už víckrát vyjádřil pozitivně, vláda zaujala neutrální stanovisko, protože ten zákon obsahuje řadu faktických i legislativních chyb. Ale předpokládám, že v rámci legislativního procesu to bude vyřešeno,“ dodal premiér.

Ministři rovněž rozhodli, že pomohou organizátorům dvou velkých sportovních akcí, které se v České republice chystají v roce 2021 – mistrovství Evropy basketbalistů v Praze a mistrovství Evropy volejbalistů v Ostravě. Obě mezinárodní sportovní akce by se měly stát vyvrcholením oslav 100 let od založení českého basketbalu a volejbalu.

Pořadatelům basketbalového šampionátu vláda schválila uvolnit z rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy až 53 milionů korun, z dotačních prostředků Národní sportovní agentury pak dalších až 24 milionů korun. Volejbalovému svazu odsouhlasila přispět až 21,6 milionu korun z rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a až 16,55 milionu korun z dotačních prostředků Národní sportovní agentury.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: 51 poboček pošty zafunguje zkušebně jako chytrá podatelna pro Úřad práce

7:02 Česká pošta: 51 poboček pošty zafunguje zkušebně jako chytrá podatelna pro Úřad práce

Úřad práce a Česká pošta spouští začátkem června pilotní projekt, díky kterému budou moci klienti na…