Vodní nádrž Kralice na Třebíčsku prošla zásluhou Lesů ČR kompletní opravou

25.11.2014 12:30

Za 8,2 miliony korun Lesy České republiky, s. p., provedly na toku Chvojnice rozsáhlou opravu vodní nádrže Kralice, která se nachází nedaleko obce Kralice nad Oslavou na Třebíčsku v Kraji Vysočina.

Vodní nádrž Kralice na Třebíčsku prošla zásluhou Lesů ČR kompletní opravou
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Hlavní rekonstrukční práce spočívaly v renovaci sdruženého bezpečnostního přelivu, čímž odpadla hrozba destrukce betonových konstrukcí a následného možného trvalého vypuštění nádrže.

Lesy ČR zároveň ze dna odtěžily více než 40 000 m³ nánosů a na přítoku do nádrže vybudovaly tři nové vodní tůně. Celková funkčnost a bezpečnost vodního díla tak zůstává nadále zachována.

Před zahájením prací došlo k transferu zvláště chráněných živočichů z nádrže do náhradních lokalit. Jednalo se o následující druhy: škebly rybničnou (Anodonta cygnea); velevruba malířského (Unio pictorum) a raka říčního (Astacus astacus). Dnes jsou již tito živočichově zpět ve svém původním domově.

Vzhledem k tomu, že podél vodní nádrže vede turistická trasa s cyklotrasou (č. 5184 Bělizna - Hluboké - Lesní Jakubov), vybudovaly Lesy ČR u hráze altán s informační cedulí, ohništěm a posezením. Tento záměr se realizoval v rámci „Programu 2020 – zajištění cílů veřejného zájmu  u LČR“, zaměřeného
na podporu a rozvoj veřejně prospěšných funkcí lesů.

Vodní nádrž Kralice disponuje objemem 375 900 m3 zásobního prostoru a zatopenou plochou 10 hektarů. Blízká obec Kralice nad Oslavou je známa prvním tiskem „Bible Kralické“. Je zde také muzeum s exponáty vztahujícími se k této události.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na téměř celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…