Vojenské lesy a statky: Vojenský újezd Hradiště oslavil 65 let

07.10.2018 13:55

Slavnostního nástupu k výročí největšího českého výcvikového prostoru, v Radošově se zúčastnily armádní jednotky i civilní zaměstnanci resortu obrany včetně lesníků VLS.

Vojenské lesy a statky: Vojenský újezd Hradiště oslavil 65 let
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

O vzniku výcvikového prostoru u Karlových Varů rozhodla československá vláda v roce 1953. Vojenský újezd vznikl na území po odsunutém německém obyvatelstvu, dnes má po optimalizaci rozlohu přes 320 kilometrů čtverečních, na kterých denně cvičí česká armáda, její spojenci z NATO, ale také hasiči a další bezpečnostní složky.

Vzniku výcvikového prostoru padly za oběť dvě desítky obcí, které se v Doupovských horách rozkládaly, včetně střediskového města Doupov. Dříve intenzivně obdělávaná krajina se za desítky let díky vlivům přírody změnila v unikátní lesostepi, které jsou domovem celé řady vzácných živočišných a rostlinných druhů. Vyskytuje se zde například 57 druhů savců a přes 260 druhů ptáků. Geologicky homogenní čedičové pohoří dnes patří mezi nejcennější a ekologicky nejhodnotnější území střední Evropy.

Vojenské lesy a statky, které v Doupovských horách hospodaří, na území vojenského újezdu a v přilehlých lokalitách provozují jednu z největších ucelených honiteb v Evropě.

Slavnostního aktu k výročí západočeského vojenského újezdu se v radošovském vojenském areálu zúčastnil náměstek ministra obrany Pavel Beran, přednosta újezdního úřadu Petr Vašíček, náčelník SOVZ Hradiště Martin Kuna, ale také zástupce ředitele VLS Zdeněk Mocek. Ten v projevu připomenul, že vojenský újezd zde dává práci již čtvrté generaci vojenských lesníků, kteří zde našli domov i smysl své existence.

Proto také mezi nastoupenými vojenskými jednotkami nechyběla formace zaměstnanců VLS a vlajkonoši čestné stráže mezi bojovými zástavami nesli také standartu vojenských lesníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…