Výcvik moldavských hasičů v České republice v rámci projektu zahraniční rozvojové spolupráce

30.07.2018 19:10

V termínu 9. – 13. července 2018 proběhl areálu Hasičského záchranného sboru ČR ve Zbirohu výcvik moldavských hasičů.

Výcvik moldavských hasičů v České republice v rámci projektu zahraniční rozvojové spolupráce
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Tento výcvik byl zorganizován v rámci projektu zahraniční rozvojové spolupráce s názvem „Zlepšení akceschopnosti a odborné způsobilosti moldavských hasičů II“.  Hasičský záchranný sbor ČR aktivně spolupracuje s Hasičským záchranným sborem Moldavska již od roku 2012. Od této doby byly realizovány již dva projekty a řada aktivit..

Současný projekt je realizován v období 2015 – 2018 a jeho součástí byl například výcvik moldavských hasičů při únicích nebezpečných látek a haváriích s nebezpečnými látkami. Moldavským hasičům byly pořízeny jednoduché detektory nebezpečných látek s kalibračními sadami, protichemické obleky (SUNIT), těsnící sady pro zamezení úniků nebezpečných látek, kompresory a automatické externí defibrilátory.

Součástí projektu je i spolupráce psychologické služby HZS ČR a ÚCOMU, která probíhá po celou dobu jeho realizace.

Tentokrát byla tématem výcviku protipovodňová ochrana. V rámci projektu byly Českou rozvojovou agenturou vysoutěženy mobilní protipovodňové zábrany a právě s tímto druhem zábran se mohli moldavští hasiči seznámit. Výcviku se zúčastnilo deset moldavských hasičů. Další výcvik se bude konat na podzim už přímo v Moldavsku. Všechny aktivity projektu jsou hrazeny z rozpočtu České rozvojové agentury.

O projektu rozvojové spolupráce HZS ČR a HZS Moldavska

Rozvojová spolupráce mezi Hasičským záchranným sborem ČR a Hasičským záchranným sborem Moldavska byla iniciována  Českou rozvojovou agenturou. V září roku 2012 byla podepsána dohoda o realizaci projektu s názvem „Zlepšení akceschopnosti a odborné způsobilosti moldavských hasičů“.

Díky této dohodě se realizovala řada aktivit. Již v roce 2012 byli do Moldavska vysláni dva experti HZS ČR. Cílem jejich vyslání bylo vyhodnotit situaci u HZS Moldavska a následně spolupracovat s MV- generálním ředitelstvím HZS ČR na přípravě projektového dokumentu na léta 2013 a 2014.

V roce 2013 byly realizovány tři výcviky moldavských hasičů v České republice. Výcviky proběhly ve Školním a výcvikovém zařízení Brno a byly zaměřeny na výcvik v kontejneru „flashover“, ohňovém domě, dále na provádění záchranných prací při dopravních nehodách a výcvik s cisternou. Hasičům bylo také pořízeno zásahové oblečení pro výcvik v Česku s jeho následným využitím v Moldavsku. Moldavští hasiči byli s výcvikem velmi spokojeni.

Další pomoc spočívala v předání plně zrekonstruované cisterny CAS LIAZ v listopadu roku 2013. Čeští hasiči tehdy nepřivezli do Moldavska jenom cisternu. Svým moldavským kolegům předali také sadu hydraulického vyprošťovacího zařízení, sadu pro stabilizaci budov a dvacet sad osobních ochranných prostředků pro hasiče.

Vyvrcholením této části spolupráce bylo slavnostní předání trenažéru na pevná paliva simulující reálné podmínky požáru, který byl vybudován ve výcvikovém středisku hasičů v Kišiněvě. Čeští hasiči nepředali pouze samotný kontejner, ale zajistili i výcvik prvních moldavských instruktorů. Tito instruktoři jsou schopni sami cvičit hasiče a připravovat další instruktory. Hasiči, kteří projdou tímto výcvikem, budou schopni efektivně zasáhnout v případě požáru v uzavřeném prostoru, zachránit osoby uvnitř a ochránit své zdraví a život.

Projekt byl financován ze státního  rozpočtu České republiky v rámci Zahraniční rozvojové spolupráce České republiky.

Veškeré aktivity jsou financovány Českou rozvojovou agenturou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Účastníci pochodu Náměšť-Čučice se v sobotu projdou i po opraveném historickém mostu

7:23 Lesy ČR: Účastníci pochodu Náměšť-Čučice se v sobotu projdou i po opraveném historickém mostu

Historický Čertův most zrekonstruovaly za půl milionu korun Lesy České republiky v národní přírodní …