Vyhodnocení a závěry dotazníku spokojenosti s TA ČR

05.12.2016 18:39

V červenci 2016 proběhlo on-line dotazníkové šetření spokojenosti s Technologickou agenturou ČR (TA ČR), které bylo určené pro širokou odbornou veřejnost za účelem zjištění zpětné vazby a podnětů ke zlepšení práce v rámci TA ČR.

Vyhodnocení a závěry dotazníku spokojenosti s TA ČR
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Dotazník byl zaslán na 2000 respondentů skládajících se ze zástupců akademické obce, státní správy, firem a výzkumných organizací. Všem respondentům děkujeme za jejich čas věnovaný tomuto dotazníku. Odpovědí si velmi ceníme a klademe jim vysokou váhu. V příštím období se jimi budeme zabývat, abychom zajistili zlepšení a zefektivnění naší činnosti. Mezi odpověďmi se objevilo nespočet zajímavých námětů, ne všechny však můžeme ovlivnit.

Dotazník zodpovědělo celkem 188 respondentů, z nichž většina pocházela z podnikatelské sféry (necelých 36 %), vysokých škol (25 %) a výzkumných organizací (necelých 26 %). Celkem bylo k 15 dotazům předloženo více než 500 komentářů a připomínek.

Většina respondentů hodnotila práci TA ČR pozitivně, a to průřezově ve všech jejích činnostech, zejména v oblasti administrace veřejných soutěží a projektů, v oblasti vnějších vztahů a komunikace či výběru projektů a jejich hodnocení.

Pozitivně je hodnocena otevřenost, vstřícnost, snaha o odbourávání zbytečné administrativní zátěže. Kladně je vnímán elektronický systém správy projektů, internetové stránky a pořádání informačních seminářů pro žadatele. Respondenti požadují informace o plánovaných VS více předem a jejich harmonogram na rok dopředu. Zároveň se často vyskytoval požadavek na ucelenou formu odpovědí a jednotné závazné vzory všech potřebných dokumentů.

Téměř 95 % respondentů považuje informace poskytované TA ČR za srozumitelné a relevantní. Z aktivních forem komunikace považují respondenti za nejpřijatelnější formu komunikace pomocí e-mailu, po ní následovaly telefonnní konzultace a třetím nejžádanějším komunikační kanálem byl Helpdesk. Mezi pasivními formami komunikace byly nejvíce preferovány webové stránky a newsletter.

Celkovou spokojenost se spoluprací s TA ČR tak vyjádřilo 73% z celkového počtu respondentů. Převážná většina z nich se domnívá, že činnost TA ČR se od jejího založení v roce 2009 neustále zlepšuje a že TA ČR plní dobře své poslání.

Přes většinové pozitivní hodnocení byly respondenty uvedeny podněty ke zlepšení práce TA ČR, například v iniciování a realizaci věcné spolupráce s dalšími aktéry podpory VaV v ČR za účelem společného řešení v oblasti formování systému VaV v ČR a případných legislativních změn, vedoucích k zavedení pružnějšího a kvalitnějšího systému poskytování podpory VaV. Dotazovaní by uvítali vyšší sdílení znalostí s veřejností v platné legislativě a pravidlech pro poskytování podpory. V rámci programů byl kladen důraz na využití finančních nástrojů, oborovou diferenciaci programů a rozvoj podpory mezioborově zaměřených projektů. V oblasti čerpání podpory bylo hlavním podnětem použití jiných schémat podpory, která by umožnila průběžně žádat o podporu na základě aktuálních potřeb bez velkých administrativních průtahů. Dále byla zmíněna potřeba včasné informovanosti o chystaných veřejných soutěžích a neustálé snahy o zjednodušení administrace projektů. Podněty padly i pro sjednocení a zjednodušení hodnocení návrhů projektů a jejich výběr. Respondenti kladli důraz zejména na zlepšení poradenství při realizaci projektů, a to přidělením projektu jednomu hlavnímu projektovému manažeru a poskytnutí přehledných návodů pro administraci projektů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.