Vyjádření HK ČR k Státnímu fondu dopravní infrastruktury

11.09.2014 8:05

Vláda má dnes na programu schůze Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2015 a střednědobý výhled na roky 2016 a 2017 (SFDI). Hospodářská komora České Republiky (HK ČR) opakovaně upozorňuje na již několik let trvající velmi nepříznivou situaci v přípravě a financování investic do dopravní infrastruktury.

Vyjádření HK ČR k Státnímu fondu dopravní infrastruktury
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

V rámci tohoto materiálu opět dochází k přesouvání financování národní části výdajů projektů do následujícího roku (2016). HK ČR materiálu vytýká, že do základního rámce rozpočtu nebyly v roce 2015 zařazeny žádné nové akce financované z národních zdrojů (vyjma akcí typu odstranění sesuvu na D8) ani nové finanční perspektivy (pouze akce, u kterých jsou prostředky na spolufinancování přesunuty do dalších let). „Upozorňujeme na skutečnost, že materiál opět signalizuje nepokryté požadavky, tentokrát ve výši 9 536 mil. Kč. Bilance příjmů a výdajů obsahuje ve svých hodnotách na léta 2015 – 2017 obrovskou míru nejistot,“ komentuje Emanuel Šíp, místopředseda Dopravní sekce HK ČR.

HK ČR rovněž upozorňuje na skutečnost, že materiál sám o sobě nedává žádné návrhy, jak situaci v letech 2016 – 2017 změnit, zejména jak vyřešit katastrofické selhání přípravy staveb z minulých let tak, aby se investiční proces dostal do normálních podmínek.

Velmi zarážející je pro nás dále fakt, že SFDI (ani stát) nemá žádný nástroj, jak penalizovat chyby způsobené příjemci (ve výši 3,9 mld. Kč), takže je nakonec bude muset uhradit sám. Přestože nebývalo obvyklé, aby se návrh rozpočtu SFDI zabýval takovým věcnými problémy, jejich rozsah a závažnost si to vynucují a návrhy na řešení je z našeho úhlu pohledu potřeba doplnit.

V neposlední řadě HK ČR v příjmové části materiálu navrhuje zvýšení podílu výnosů ze spotřební daně z minerálních olejů. V programovém prohlášení vlády konkretizované v koaliční smlouvě bylo uvedeno navýšení podílu na 25%, přesto se v rozpočtu SFDI na rok 2015 ani v návrhu na rok 2016 či 2017 zásadně zvýšený příděl neprojevil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…