Výsledkem vědeckovýzkumné činnosti NPÚ jsou i populárně-naučné a odborné knihy

25.04.2016 13:00

Z několika desítek publikací, které loni vydal Národní památkový ústav, jsou mnohé výsledkem a oficiálním výstupem vědeckovýzkumné činnosti instituce. Věnují se širokému spektru témat a odrážejí tak šíři působnosti NPÚ i multidisciplinaritu oboru památková péče.

Výsledkem vědeckovýzkumné činnosti NPÚ jsou i populárně-naučné a odborné knihy
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Přestože mezi výstupy vědeckovýzkumné činnosti patří například software, prototyp, ověřená technologie nebo také konference, workshop či výstava, jsou knihy obecně nejoblíbenější; jen v roce 2015 na ně NPÚ vynaložil přes 7 milionů korun. Fakta, poznatky a znalosti o kulturním dědictví dokážou totiž šířit velmi příjemným způsobem.

Publikací, která tomuto popisu beze zbytku odpovídá, je například obrazová kniha Za´mek s vu°ni´ benzi´nu autorů Miloše Hořejšího a Jiřího Křížka o vývoji motorismu na šlechtických sídlech od konce 19. století do roku 1945. Další výpravnou obrazovou publikací vydanou v roce 2015 je katalog Malované zbraně na státním zámku Konopiště autorů Stanislava Hrbatého a Petra Czajkowského, který představuje ucelený soubor malovaných zbrojí z fondů zámku včetně předmětů ze sbírky Vojenského historického ústavu v Praze. Třetí loňskou reprezentativní obrazovou publikací NPÚ je Johannes Georg de Hamilton, malíř zvířat a lidí autorky Ludmily Ourodové-Hronkové. Malíř, který proslul bravurními olejomalbami s loveckými náměty a dokonale přesnými portréty koní a psů, pracoval od počátku 18. století na jihočeských zámcích Hluboká, Ohrada a Třeboň.

Další pozoruhodná publikace, nazvaná Krajinné památkové zóny (autorů Karla Kuči a kol.), představuje poprvé všech 24 krajinných památkových zón České republiky z hlediska historického vývoje, dochovaných hodnot, zaniklých prvků a reálnosti jejich obnovy i jevů, které hodnoty území narušují. Velmi záslužným dílem pro odborníky a instituce české i zahraniční je vydání třísvazkové publikace Tisky 16. století v zámeckých knihovnách České republiky autorů Pavla Hájka, Zuzany Hájkové, Petra Maška a kolektivu.  A neméně záslužným, i když zcela jiný typ výstupu představuje série pěti metodik Památky nás baví, v nichž se autorky Hana Havlůjová, Martina Indrová a kol. věnují potenciálu památek a historického prostředí při vzdělávacích programech využívaných pro různé typy učení a různé cílové skupiny. Tyto i další knihy, časopisy či sborníky z produkce NPÚ najdete na stránce věnované publikační činnosti.

Národní památkový ústav provádí základní výzkum, aplikovaný výzkum nebo experimentální vývoj v rámci své hlavní činnosti od roku 2009, do vědeckovýzkumných úkolů se aktivně zapojuje od roku 2010. Hlavním zdrojem financování vědeckých projektů a úkolů NPÚ jsou Program aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI) a program institucionální podpory dlouhodobého koncepčního rozvoje výzkumné organizace (DKRVO). Dalším významným poskytovatelem financí je Grantová agentura ČR. Více o vědeckovýzkumných projektech NPÚ najdete na webové stránce věnované vědě a výzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…