Výsledky kontrolní činnosti Státního úřadu inspekce práce za I. pololetí 2017

27.07.2017 20:45

V I. pololetí letošního roku provedly orgány inspekce práce u zaměstnavatelů celkem 13 291 kontrol. Z tohoto počtu se zaměřilo na dodržování bezpečnosti práce na pracovišti a vyhrazených technických zařízení 4 722 kontrol, na odhalování nelegálního zaměstnávání 5 085 kontrol, 3 278 kontrol se věnovalo dodržování pracovních vztahů a podmínek a do oblasti zaměstnanosti směřovalo 206 kontrol.

Výsledky kontrolní činnosti Státního úřadu inspekce práce za I. pololetí 2017
Foto: SÚIP
Popisek: Státní úřad inspekce práce.

Kromě kontrol v oblasti bezpečnosti práce a vyhrazených technických zařízení provedly oblastní inspektoráty práce 511 kontrol příčin a okolností pracovních úrazů. Oblastní inspektoráty práce vydaly 1 332 vyjádření k projektovým dokumentacím staveb, určených pro užívání ve veřejném zájmu nebo jako pracoviště fyzických osob a účastnily se v 609 případech kolaudačních řízení.

Celkem bylo u zaměstnavatelů při kontrolách zjištěno 18 511 nedostatků, přičemž nejvíce nedostatků bylo zjištěno v oblasti bezpečnosti práce a vyhrazených technických zařízení, a to 9 826 nedostatků a v oblasti pracovních vztahů a podmínek 5 049 nedostatků. Nejčastěji zaměstnavatelé porušovali v oblasti bezpečnosti práce povinnost zajistit bezpečnost práce zaměstnanců při práci, s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví. Při kontrolách dodržování pracovněprávních předpisů oblastní inspektoráty práce nejčastěji zjišťovaly u zaměstnavatelů porušování povinností při sjednávání a ukončování pracovního poměru, nedodržování právního rámce pro dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, řada nedostatků byla rovněž zjištěna v oblasti odměňování a pracovní doby zaměstnanců.

Při kontrolách zaměřených na nelegální zaměstnávání zjistily v 1. pololetí 2017 inspektoráty práce 1 270 nelegálně zaměstnaných osob. Jednalo se o 383 občanů ČR, 140 občanů EU a 751 cizinců mimo EU.

Státnímu úřadu inspekce práce bylo k 30. 6. 2017 nahlášeno 18 224 pracovních úrazů, z nichž bylo 42 smrtelných a 522 závažných.

V I. pololetí letošního roku přijaly orgány inspekce práce 3 578 podnětů ke kontrole. Z tohoto počtu 2 251 podnětů upozorňovalo na možné porušování právních předpisů v oblasti pracovních vztahů a podmínek, v 886 případech upozorňovali podatelé na nelegální práci, 457 podnětů ke kontrole směřovalo do oblasti bezpečnosti práce a 121 do oblasti zaměstnanosti (bez nelegálního zaměstnávání).

Oblastní inspektoráty práce za 1. pololetí 2017 ukončily se zaměstnavateli 1 992 správních řízení vedených za porušení právních předpisů spadajících do kontrolní působnosti Státního úřadu inspekce práce a uložily pokuty v souhrnné výši 108 181 800 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…