Výstava Stejnokroje československých legií na Univerzitě obrany

14.10.2015 20:15

V rámci dlouhodobého historického projektu LEGIE 100 bude mít v druhé polovině října zastávku v Brně pojízdné muzeum Legiovlak a na Univerzitě obrany bude k vidění výstava Stejnokroje a výstroj československých legionářů.

Výstava Stejnokroje československých legií na Univerzitě obrany
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany, logo.

Organizátoři z Československé obce legionářské a Univerzity obrany tím chtějí zdůraznit hlubší smysl vlastenectví a vrátit do povědomí české veřejnosti odkaz zakladatelů našeho moderního státu.

Do Brna na nádraží v Králově Poli historický vlak zavítá od 20. října do 5. listopadu. Legiovlak tvoří 10 zrekonstruovaných vagonů představujících legionářský ešelon podobný těm, které za první světové války projížděly Transsibiřskou magistrálou. Vlak je přístupný zdarma a návštěvníkům budou k dispozici průvodci v replikách legionářských stejnokrojů. Více na http://csol.cz/domains/csol.cz/index.php/legiovlak/legiovlak-v-brne-2015.

Stejnokroje a výstroj československých legionářů je pak možné si podrobně prohlédnout na stejnojmenné výstavě v budově Univerzity obrany v Kounicově ulici 44 ve dnech 20. října až 20. listopadu. Uniformy, zbraně, vyznamenání a výstroj legionářů budou vystaveny ve vitrínách a zobrazeny na velkoplošných panelech. Návštěvník tak získá představu o tom, v čem legionáři během svých bojů za první světové války a těsně po ní chodili, v čem bojovali a jakou měli výstroj.

Stejnokroje jsou na výstavě seřazeny chronologicky, od roku 1914 až do roku 1920. Jako vůbec první v řadě zde ovšem není stejnokroj vojenský, nýbrž cvičební úbor člena Sokola – velké množství legionářů se rekrutovalo právě z řad Sokolů. Následuje dobrovolník z 1. pluku Cizinecké legie ze září 1914, příslušník České družiny z Kyjeva ze září 1914, dobrovolník z Tarnova 1914, legionář z francouzského La Targette 1915 atd. Jsou zde ukázky stejnokrojů ze všech front první světové války, vedle ruské a francouzské i z italské. Celý soubor pak uzavírá stejnokroj ruského legionáře.

Putovní výstavu, která je volně přístupná v pracovní dny od 8 do 18 hodin, pořádá Univerzita obrany a Československá obec legionářská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …