ZKL plánuje v roce 2014 vstup do nového segmentu, pokračování technologických změn i další investice

20.01.2014 14:47

Český strojírenský koncern ZKL má za sebou další úspěšný rok.

ZKL plánuje v roce 2014 vstup do nového segmentu, pokračování technologických změn i další investice
Foto: ZKL
Popisek: ZKL

I v neoptimálním ekonomickém prostředí vykazuje obchodní růst. Své aktivity realizuje nejen na domácím trhu, ale prosperuje také v zahraničí, a to dokonce v 74 zemích světa. Každoročně rozšiřuje svůj sortiment a zákazníkům nabízí vynikající servis, včetně technických řešení individuálně připravených na míru. V roce 2013 dosáhl tržeb bezmála 1,5 miliardy Kč. Vděčí za to nejen významnému zvýšení produktivity práce, ale i neustálým inovacím a investicím do samotné výroby. V tomto trendu bude nadále pokračovat.

Tržby koncernu ZKL dosáhnou v roce 2013 přibližně 1,5 miliardy Kč, což představuje meziroční růst v rozsahu 3-5 %. „Ačkoli byly naše plány optimističtější, jsme s výsledkem spokojeni. Pokles oproti původním odhadům způsobily naše obchodní aktivity v asijském teritoriu,“ hodnotí Ing. Jiřím Prášil, CSc., generální ředitel koncernu ZKL. „Prodeje realizované v Číně činí asi 6,5 miliónu dolarů. Tato částka znamenala meziroční nárůst tržeb o jednu polovinu, nedosáhla však predikovaného vývoje. Dalším důvodem bylo nenaplnění předpokládaných prodejů v Indii v důsledku neřízeného oslabení vnitřní měny a problémů s indickou ekonomikou jako takovou,“ pokračuje.

Nižší prodeje v těchto oblastech však vyvážily aktivity společnosti v západní Evropě. Silný trh s nezanedbatelným potenciálem představuje aktuálně především Německo a Španělsko. Nadstandardních výkonů dosáhl koncern v oblasti navýšení a rozšíření strojírenské výroby. Během uplynulého roku portfolio výrobků ZKL narostlo o 150 typorozměrů ložisek. Tento výsledek souvisí mimo jiné se ziskem nových významných  zákazníků.

Produktivita práce se v průběhu roku zvýšila o 15 %. Výrazného nárůstu bylo dosaženo několika nástroji. Jednak se jednalo o změnu systému řízení, dále
o implementaci nových technologií a vyspělejší automatizaci výroby. Svým dílem přispěl také centrální informační systém SAP, který umožňuje přímo ovlivňovat prostřednictví pravdivých kalkulací výši produktivity.

Cíle z hlediska investic byly naplněny. Některé z nově nakoupených technologií jsou aktuálně teprve spouštěny do výroby, již nyní je však jasné, že budou znamenat nejen vysoké nákladové úspory, ale výrazně se zvýší i kvalita vyrobených součástek. V návaznosti na dosažené úspěchy, ZKL ambiciózně plánuje také pro rok 2014. Hlavní metou je neustále zvyšovat přesnost a kvalitu zpracování ložiskových dílů. Dále půjde o posilování pozice ZKL na trzích  v 74 zemích světa a optimalizace obchodních aktivit v nich.

Pro následující období chce management zvýšit tržby v rozsahu 10 – 15 %. Nezapomíná se ani na další rozšíření sortimentu, inovace a investice. „Aktuálně máme vypracovaný projekt výroby 60 nových typorozměrů válečkových ložisek v závodě v Klášterci nad Ohří. Našim cílem je vyplnění mezery na trhu, tato  ložiska  se totiž již v Evropě téměř nevyrábí,“ uvádí Ing. Jiří Prášil, CSc. „Výška investice představuje zhruba 145 miliónů korun a je již kompletně finančně zajištěna. Zvětšení portfolia nám přinese další zákazníky a dojde k vytvoření nových pracovních míst v oblasti vysoce postižené nezaměstnaností,“ dodává.

Stejný počet nových typorozměrů by měl v roce 2014 vzniknout i u soudečkových ložisek. Úspěšnou novinkou s neustále rostoucí poptávkou budou uzavřená  ložiska s trvalou lubrikační náplní, která nepotřebují externí systém mazání. Důležitá investice, která svým objemem přesahuje až do roku 2015, bude realizována v brněnském podniku. Týká se modernizace technologie dokončovacích operací výroby soudečkových ložisek včetně přestavby jedné výrobní haly o ploše 10 000m2. Dojde také k vybudování nového centrálního chlazení řezných kapalin s klimatizací v této výrobní hale.

O SPOLEČNOSTI ZKL

Společnost ZKL je největší výrobce velkorozměrových soudečkových, speciálních a dělených ložisek ve střední Evropě. Věnuje se výzkumu, vývoji, výrobě a distribuci valivých ložisek, výrobě speciálních ložisek a komponentů pro automobilový a železniční průmysl. Tradiční český výrobce koncern ZKL prosazuje flexibilitu a rychlost v plnění požadavků zákazníka. Ve všech činnostech navíc uplatňuje šetrný přístup k životnímu prostředí. V současné době v koncernu pracuje více než 1 100 zaměstnanců. ZKL se během své šedesátileté tradice stala osvědčeným a spolehlivým dodavatelem s certifikací pro celou řadu průmyslových podniků. Vyráběný sortiment standardních a speciálních ložisek značky ZKL plní ty nejnáročnější požadavky zákazníků v široké oblasti jednotlivých průmyslových odvětví. Příkladem kam ZKL dodává své produkty, mohou být odvětví hutnictví, energetiky, těžkého strojírenství, těžby a zpracování surovin, automobilového průmyslu, dopravy, zemědělství a mnoho dalších. Podrobnosti naleznete na: www.zkl.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo vnitra: Tradiční extremistické strany jsou v útlumu, scéně dominuje antisystémové hnutí

22:08 Ministerstvo vnitra: Tradiční extremistické strany jsou v útlumu, scéně dominuje antisystémové hnutí

Takzvané antisystémové hnutí zcela zastínilo tradiční extremistickou scénu v Česku. Informuje o tom …