Za škody způsobené vydrou říční vyplatil Kraj Vysočina téměř 1,6 milionu korun

14.01.2015 19:29

Ve 2. pololetí roku 2014 byla v Kraji Vysočina poskytnuta náhrada škody ve smyslu zák. č. 115/2000 Sb. způsobená na rybách vydrou říční 29 žadatelům ve výši 929 049 Kč. Žadateli byli fyzické osoby i rybářské společnosti a všem uplatňovaným žádostem bylo vyhověno. Celková výše škody za rok 2014 dosáhla téměř 1,6 milionu korun.

Za škody způsobené vydrou říční vyplatil Kraj Vysočina téměř 1,6 milionu korun
Foto: wikipedia
Popisek: Vydra říční.

Z důvodu vyřazení kormorána velkého ze seznamu zvláště chráněných druhů (vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny) byla v roce 2014 poskytnuta pouze náhrada škody způsobená vydrou říční. Na území Kraje Vysočina by přicházelo v úvahu uplatňovat také náhrady škody způsobené bobrem evropským, předmětem náhrady škody by však nebyly ryby, ale nesklizené polní plodiny nebo trvalé porosty. V roce 2014 však o tento druh škody nebylo žádáno.

„Celková výše škody za rok 2014 poskytnutá podle zákona o náhradách škod byla nejnižší za posledních 10 let především z důvodu, že škody kormoránem již nelze uplatňovat. Ty byly přitom mnohonásobně vyšší než škody způsobené vydrou říční,“ doplnil radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád.

Bližší informace k počtu všech vyplácených náhrad škod způsobených na rybách vydrou říční a kormoránem velkým od 1. 1. 2003 do 31. 12. 2014 a dále postup při vyřizování žádosti o náhradu škody jsou k dispozici na adrese http://www.kr-vysocina.cz/nahrada-skody-chranenymi-zivocichy/ds-301337/p1=34182.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…