Začíná nové funkční období rektora a tří děkanů ČZU

03.02.2014 10:01

Dne 1. února zahájil své druhé funkční období rektor ČZU prof. Ing. Jiří Balík, CSc. Ve svém volebním vystoupení před shromážděním akademické obce ČZU zdůraznil, že roli rektora chápe jako službu akademické obci na společné cestě za naplnění vize České zemědělské univerzity v Praze. Touto vizí je být mezinárodně uznávanou výzkumnou univerzitou soustavně rozvíjející vysoce kvalitní a relevantní formy vzdělávání, propojené s jejím výzkumným zaměřením, orientované na různé cílové skupiny populace a flexibilně reflektující potřeby společnosti.

Začíná nové funkční období rektora a tří děkanů ČZU
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

V této souvislosti je třeba zmínit, že ČZU v roce 2013 uspěla v soutěži Českých 100 nejlepších v příslušné oborové kategorii a také nedávno získala prestižní ocenění ECTS Label, které obdržela pouze desítka českých vysokých škol.

Zároveň se na začátku února ujali své role i děkani tří fakult ČZU.

Akademický senát Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU si do svého čela opět zvolil prof. Ing. Pavla Tlustoše, CSc., který byl v rámci soutěže Českých 100 nejlepších vyhlášen Gentlemanem PRO roku 2013. Děkan zakládající fakulty ČZU vyzdvihl její význam nejen v tradičních, ale i progresivních oblastech: „Biohospodářství je jedním z velkých témat evropského programu Horizon 2020. V první řadě půjde o výzkum, co vše mohou rostliny a živé organismy obecně tvořit, za jakých podmínek a jak jsme schopni tyto látky získávat. Zda jsme například schopni vyrábět nové bio-based pescticides, nutriční přídavky… Platí přitom, že za vším vzděláváním i výzkumem musí být vidět souvislost s živými organismy, studium musí připravovat absolventy pro konkrétní obory.“

Děkanem Provozně ekonomické fakulty ČZU byl zvolen Ing. Martin Pelikán, Ph.D. „Především vnímám obrovskou odpovědnost a k nové roli přistupuji s maximální pokorou,“ uvedl v souvislosti se svým zvolením. „Věřím, že v této roli uplatním leccos z toho, čemu jsem se dosud odborně věnoval, tedy systémovému inženýrství a projektovému managementu.“

Děkanem Technické fakulty ČZU, třetí z trojlístku zakládajících fakult, zvolil Akademický senát fakulty i na další období prof. Ing. Vladimíra Jurču, CSc. Jako své cíle uvedl udržení úrovně publikačních aktivit, které fakulta v porovnání s posledními lety několikanásobně zvýšila, a zahájení práce na zásadních změnách studijních plánů i pojetí výuky magisterského stupně. Zároveň také podtrhl význam přátelské, kolegiální a tvůrčí atmosféry na fakultě.

Prof. Ing. Jiří Balík CSc. (*1953) je rektorem ČZU od roku 2010. Před svým zvolením do této funkce zastával funkci prorektora. Je absolventem Agronomické fakulty tehdejší Vysoké školy zemědělské v Praze, kde začínal jako odborný asistent a postupně dosáhl pozice vedoucího katedry agroenvironmentální chemie a výživy rostlin. V roce 2001 byl jmenován profesorem pro obor agrochemie a výživa rostlin. Je autorem více než stovky vědeckých prací citovaných ve Web of Science a členem mnoha vědeckých rad a odborných společností. Je řešitelem řady vědeckovýzkumných projektů včetně mezinárodních.

Prof. Ing. Pavel Tlustoš, CSc. (*1955), vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Pardubicích. Po ročním sbírání zkušeností v Chiraně nastoupil na VŠZ, resp. ČZU, kde se stal odborným asistentem. V roce 1999 se habilitoval a v roce 2002 byl jmenován profesorem. Od roku 2000 byl proděkanem pro studijní a pedagogickou činnost Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, v roce 2010 byl zvolen děkanem této fakulty. Účastnil se několika desítek vědeckovýzkumných projektů jako řešitel, včetně mnoha mezinárodních. Je členem několika vědeckých společností.

Ing. Martin Pelikán, Ph.D. (*1973), vystudoval informatiku na Provozně ekonomické fakultě ČZU, kde také absolvoval doktorské studium Ph.D. v oboru Zpracování dat a matematické modelování v zemědělství. Od roku 2006 byl proděkanem pro studijní a pedagogickou činnost Provozně ekonomické fakulty a od roku 2012 vedoucím katedry informačního inženýrství rovněž na této fakultě. Zaměřuje se na systémové inženýrství, systémovou analýzu a modelování, systémy pro podporu rozhodování ap. Je členem několika vědeckých rad.

Prof. Ing. Vladimír Jurča, CSc. (*1958) vystudoval Mechanizační fakultu VŠZ, kde posléze zakotvil jako technik pro výzkum a odborný asistent. V roce 1998 se habilitoval a o deset let později byl jmenován profesorem. Zaměřuje se na problematiku jakosti, spolehlivosti a obnovy strojů a zařízení, počítačové systémy údržby. Je členem tří vědeckých rad, členem předsednictva České společnosti pro údržbu aj. Funkci děkana Technické fakulty zastává od roku 2010.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i s ekonomikou a řízením. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím včetně školních podniků umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. ČZU je držitelem ocenění ECTS label.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…