Zástupci HK ČR jednali historicky poprvé se svými protějšky z Bhútánu

12.11.2013 13:07

Podnikatelská delegace vedená Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR) doprovázející ministra zahraničních věcí ČR Jana Kohouta se historicky poprvé sešla s Hospodářskou komorou Bhútánu. Právě Bhútánské království totiž bylo poslední zastávkou doprovodné podnikatelské mise po zemích jihovýchodní Asie.

Zástupci HK ČR jednali historicky poprvé se svými protějšky z Bhútánu
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Bhútánské království nás přijalo velice vřele,“ sdělil Petr Kužel, prezident HK ČR a vedoucí delegace podnikatelů. „Předmětem naší diskuze se zástupci Hospodářské komory Bhútánu byly především možnosti obchodu a investic. Diskutována byla i oblast energetiky, životního prostředí či vodohospodářství. Jednali jsme dokonce i o budoucím vzájemném propojení obou komor,“ dodal Kužel. V závěru setkání hospodářských komor se navíc uskutečnilo Česko-bhútánské fórum, na kterém měli zástupci českých podniků možnost prezentovat své výrobky a služby před svými bhútánskými protějšky a došlo i na bilaterální jednání.

V průběhu návštěvy Bhútánu se představitelé HK ČR společně s podnikatelskou delegací setkali v rámci dalších jednání rovněž s představiteli Singye Group a vedením společnosti Tashi Group, což jsou dvě největší obchodní korporace království. Tato jednání byla vedena především o možné vzájemné obchodní spolupráci, cestovním ruchu, či investicích.

Jedno z přímých obchodních jednání v Bhútánu vedl mimo jiné i Jaroslav Hubáček ze společnosti FANS a.s.. ,,Domnívám se, že nejen naši podnikatelé mají velmi zkreslené nebo zcela žádné povědomí o Bhútánu. I my jsme byli velmi překvapeni a rádi, že největší bhútánská společnost Tashi Group byla díky Hospodářské komoře České republiky a velvyslanectví v Indii připravena na jednání s námi. Tashi Group dokonce projevila zájem o to, abychom provedli modernizace jejích chladících věží ve dvou metalurgických závodech situovaných v jižním Bhútánu,“ komentoval Hubáček.

Jitka Čiháková, ředitelka developerské společnosti Prague Investments Corporation dodala: „V průběhu podnikatelské mise jsme se zajímali o investiční příležitosti zejména na Srí Lance, ale i zde v Bhútánu. Podařilo se nám navázat kontakty s konkrétními firmami a získat řadu poznatků o specifikách podnikání v obou těchto zemích. Zvláště v Bhútánu vidíme budoucí potenciál pro naši firmu v oblasti ekologie a investic do hotelového průmyslu, a to jako součásti rozvíjejícího se cestovního ruchu.“  

Důležitou součástí programu v Bhútánu bylo rovněž přijetí části delegace vedené ministrem zahraničních věcí ČR Janem Kohoutem u krále Bhutánu, J.K.V.  Jigme Khesar Namgyel Wangchucka. Přijetí se zúčastnil prezident HK ČR Petr Kužel, velvyslanec Miloslav Stašek, náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař a senátor Jozef Regec.

Král se velmi zajímal o možnosti propojení obchodních příležitostí. V rámci oficiálního přijetí však byl rovněž zmiňován rozvoj cestovního ruchu, který s sebou přináší nejen investice, ale i poznání a vzdělání. Další součástí protokolu bylo přijetí u Královny matky, která navštívila Českou republiku v loňském roce a velice intenzivně se zajímá o dění a rozvoj České republiky včetně propojení obou zemí.  

„Vrátili jsme se z podnikatelské mise do tří zemí, a to Srí Lanky, Indie a Bhútánu a z této pracovní cesty vezeme mnoho podnikatelských příležitostí zpět do České republiky. Jsem rád, že právě HK ČR společně s MZV ČR, MPO ČR a Velvyslanectvím České republiky v Dillí připravili podnikatelům nabídku s informacemi o navštívených teritoriích a program, který jim umožnil naplnit a rozpracovat své záměry,“ uzavřel prezident HK ČR Kužel.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …