Zástupci V4 jednali o územní dimenzi a integrovaných přístupech

18.06.2016 21:28

Na Ministerstvu pro místní rozvoj se uskutečnila jedna z posledních akcí našeho končícího předsednictví v rámci Visegrádské 4. Vedle zástupců Slovenska, Polska a Maďarska, stálých členů aliance, se jí účastnili i odborníci z tzv. přidružených zemí – Rumunska, Chorvatska a Slovinska - a v neposlední řadě i zástupci Evropské komise (DR REGIO). Přizvána byla i některá města z tuzemska, město Záhřeb a Národní síť místních akčních skupin. Kulatý stůl se zaměřil na jedno ze silných témat regionální politiky - „Územní dimenzi a integrované přístupy k místnímu a regionálnímu rozvoji“.

Zástupci V4 jednali o územní dimenzi a integrovaných přístupech
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Územní dimenzi chápeme jako možnost nebo dokonce nutnost koncentrovat prostředky z ESI fondů, případně i dalších zdrojů do specifických typů území se specifickými problémy, ale také rozvojovými příležitostmi. To je v případě ČR zajišťováno prostřednictvím zacílených výzev a integrovaných nástrojů – Integrovanými územními investicemi (ITI), Integrovanými plány rozvoje území (IPRÚ) a Komunitně vedeným místním rozvojem (CLLD). Do budoucna očekáváme, že důraz na územní dimenzi a integrované nástroje ještě více posílí jak na evropské, tak národní úrovni a že bude vyvažovat sektorové přístupy v jednotlivých zemích.
 
Akce byla rozdělena na dva diskuzní bloky: první se věnoval městským integrovaným nástrojům a druhý pak nástroji CLLD, vše v kontextu současného programového období, kde státy vnímají spoustu příležitostí, ale také problémů, s nimiž se při zavádění nástrojů do praxe potýkají.

Účastníci diskutovali také o výzvách do budoucna, zejména s ohledem na nadcházející programové období EU a rodící se Městskou agendu pro EU. V rámci V4+ se dohodli na konkrétních krocích, které by měly vést k tomu, že vznikající Akční plány budou zohledňovat specifika zemí střední a jihovýchodní Evropy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…