Zástupci vedení Moravskoslezského kraje předali profesionálním hasičům 33 stříkaček

29.07.2015 19:47

Celkem 33 nejmodernějších automobilových stříkaček za téměř 215 milionů korun předali dnes (29. 7.) zástupci vedení Moravskoslezského kraje Hasičskému záchrannému sboru MSK. Nákup sedmnácti prvosledových stříkaček a šestnácti cisternových stříkaček pro výrobu a dopravu pěny je z 85 % spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím rozpočtu Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko, 15 % dokryjí finanční prostředky Ministerstva vnitra.

Zástupci vedení Moravskoslezského kraje předali profesionálním hasičům 33 stříkaček
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Zástupci vedení Moravskoslezského kraje předali profesionálním hasičům 33 stříkaček

„Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje patří k nejlépe vybaveným jednotkám v republice a kraj dělá vše pro to, aby tomu tak bylo i nadále, protože moderní vybavenost podstatně zvyšuje efektivitu zásahů potřebných pro ochranu života, zdraví i majetku. O vysoké profesionalitě složek Integrovaného záchranného systému jsme se, bohužel, přesvědčili, i minulý týden při železničním neštěstí ve Studénce. Za bleskový zásah bych chtěl všem ještě jednou poděkovat,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Moravskoslezský kraj každoročně věnuje potřebné vybavení nejen profesionálním, ale i dobrovolným hasičům. „Letos jsme věnovali Hasičskému záchrannému sboru Moravskoslezského kraje mimo jiné dva technické protiplynové automobily s ochrannými oděvy a dýchací technikou, a také jeden technický chemický automobil, který slouží k likvidaci úniků nebezpečných látek v hodnotě přes pět milionů korun. Bezpečnost obyvatel kraje je naší prioritou a tomu odpovídají také finanční toky, které do její zajištění z naší strany plynou,“ připomíná Josef Babka, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje. „Moderní automobilové stříkačky budou rozmístěny do vybraných jednotek Hasičského záchranného sboru MSK po celém kraji. Jejich potřebnost vyhodnotili samotní hasiči na základě stáří dosud používané techniky,“ doplňuje Josef Babka, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Josef Babka

Sedmnáct prvosledových cisternových automobilových stříkaček za téměř 105 milionů korun je vybaveno moderní technologií pro sledování polohy, monitoring a on line přenos informací. Aktuální dění z místa zásahu se tak může operativně dostat k řídícímu centru a předat potřebné informace veliteli zásahu. Na různých částech vozidel je umístěno pět kamer, které přenášejí celý zásah do Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje. To pak může na základě informací cíleně poskytnout podporu veliteli zásahu zasláním informací na tablet umístěný na vozidle. Vše umožní pružnější rozhodování o zásahu, nasazení sil a prostředků.

Šestnáct cisternových stříkaček ve speciálním provedení za zhruba 110 milionů korun umí vyrobit a dopravit pěnu pomocí stlačeného vzduchu na velké vzdálenosti i do velkých výšek. Pěna má vlastnosti vody, smáčedla i pěny, a proto přináší vysokou kulturu hašení, při kterém je nízká spotřeba vody a nižší škody, které hašení běžně způsobuje. Nabízí rovněž možnost preventivní ochrany nezasažených materiálů před požárem.

„Jedná se o nejvýznamnější dodávku mobilní hasičské techniky od vzniku samostatného Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, tedy od 1. 1. 2001,“ doplnil zástupce krajského ředitele HZS MSK Vladimír Vlček. „Záměrem bylo modernizovat techniku v užívání HZS MSK, respektive ji upgradovat na vyšší užitnou úroveň, což samozřejmě zvýší efektivitu nasazení sil a prostředků, jakož i dostupnost a využitelnost moderních postupů v hasební a záchranářské činnosti. V této souvislosti nezapomínáme ani na dobrovolné hasiče, kde bude vybraným jednotkám zařazeným v plošném pokrytí převedena stávající technika, což samozřejmě přispěje výraznou měrou i ke zvýšení akceschopnosti jednotek Sborů dobrovolných hasičů v MSK.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…