Zavedli Průmysl 4.0 na iPadech Apple, ten chce v Ray Service natáčet dokument

26.02.2019 13:19

Společnost Ray Service, vedoucí český výrobce kabelových svazků a elektronických systémů pro speciální pozemní techniku a letectví, zaujal svým přechodem na Průmysl 4.0 společnost Apple, na jejíchž iPadech řízení výroby funguje. Firmě Ray Service se povedlo propojit ERP systém s výrobou i se sklady a plně digitalizovat výrobu, jejímž základem je přitom manuální práce. Zástupci společnosti Apple, kteří firmu navštívili, zvolené řešení nadchlo natolik, že chtějí v Ray Service natáčet dokument o využití zařízení Apple při přechodu na Průmysl 4.0.

Zavedli Průmysl 4.0 na iPadech Apple, ten chce v Ray Service natáčet dokument
Foto: Facebook
Popisek: Ray Service - logo

„Přijeli se přesvědčit, jestli naše prezentace průmyslu 4.0 není chiméra. Všichni totiž o průmyslu 4.0 mluví, ale málokdo ho viděl reálně fungovat,“ říká s nadsázkou Rostislav Očadlík, ředitel pro rozvoj technické infrastruktury společnosti Ray Service. „Zvolené řešení, na němž jsme pracovali ve spolupráci s vývojářskou softwarovou společností B2A, nejenom že funguje, ale také se podle našich propočtů za 21 měsíců fungování zaplatilo. Jen úspora času ve výrobě dosáhla sedmnácti procent, a to ještě neza-počítáváme čas, který jsme mohli znovu využít k další činnosti, tedy skutečné zvýšení produktivity práce,“ doplňuje.

Rostislav Očadlík, absolvent oboru Automatizace a řídící technika VÚT Brno, Fakulty technologické Zlín, působí ve firmě již 19 let. A procesem zavádění Průmyslu 4.0 prošel od začátku. Společnost B2A, v níž má dnes Ray Service menšinový podíl, systém upravovala na míru primárně podle jeho požadavků. Nejprve se iPady objevily ve výrobě a na technické kontrole, jako zatím poslední krok při zavádění Průmyslu 4.0 přibyla plná digitalizace skladů. Ani tím ale proces nekončí. Další etapa zaměřená na personalistiku a inženýring by se podle předběžného plánu měla uskutečnit v letošním roce.

„Když jsme začínali, měl jsem před sebou zařízení od společnosti Apple a ta pracující v operačním systému Android. Rozhodli jsme se pro Apple a operační systém iOS proto, že je intuitivní a uživatelsky přívětivější. Svou roli také sehrálo vyšší zabezpečení systému,“ vypočítává Rostislav Očadlík důvody, proč se Ray Service rozhodl pro dražší variantu iPadů. Dnes jich je ve firmě v provozu na dvě stě. „Jsou stabilní, určitě by vydržely i deset let, ale vzhledem k vývoji softwaru počítáme s jejich obměnou řádově po sedmi letech,“ doplňuje.

Výroba v Ray Service

Výrobní mechanici, v případě Ray Service převážně ženy, mají na iPadu vše, co potřebují. Konkrétní zakázku, stav její rozpracovanosti, seznam dílů, které si mohou objednat v automatizovaném skladu, podrobný výkres zhotovovaného výrobku, při rozdělení obrazovky si dokonce mohou zobrazit podobu výrobku. Systém zaznamenává čas strávený při jednotlivých úkonech, snadno se tedy zjistí, jestli se dodržuje plán a díky těmto datům je výrobním mechanikům také zobrazena aktuální mzda, která jim za odvedenou práci náleží. V kombinaci se systémem normativní mzdy, se jedná o vysoce efektivní motivační systém pro každého pracovníka. Dojde-li k poškození jakékoli součásti během výrobního procesu, okamžitě lze nastalou situaci řešit.

Když pracovník nepracuje na výrobě, například z důvodu školení, přestávky na oběd a podobně, jednoduše se odhlásí ze systému. Nadřízení mají on-line k dispozici reporting a mohou podle postupu snadno plánovat výrobu. Přestože je tedy samotný postup výroby manuální, je zároveň plně digitalizovaný a Ray Service je dnes moderní plně digitalizovanou manufakturou. To s sebou přináší další potenciální výhody. Zejména tu, že je možné výrobu kdykoli kamkoli přenést, stačí připojení k internetu. Také proto není divu, že řešení zvolené v Ray Service společnost Apple zaujalo a zvažuje, že jej využije jako modelový příklad fungování Průmyslu 4.0 využívající zařízení této technologické firmy.

Ray Service, a. s., je česká výrobně obchodní společnost poskytující komplexní řešení v oblasti výroby kabelových svazků, elektromechanických celků, elektronických zařízení a dodávek kabelových komponent pro široké spektrum zákazníků, především z oblastí letectví, pozemní techniky a motorsportu. Dvacet pět let zkušeností v oboru a intenzivní rozvoj daly vzniknout silné moderní společnosti, která získala prestižní ocenění Firma roku 2017 Zlínského kraje a zařadila se mezi 7 nejlepších společností v České republice. Ray Service je atraktivní zaměstnavatel, nabízí řadu benefitů, vynikající pracovní podmínky, pestrou a čistou práci v příjemném prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …