Zlín: Město neprodalo budovu bývalého soudu

17.11.2015 20:09

Radnice ukončila jednání se zájemcem o koupi budovy bývalého okresního soudu a přilehlých pozemků v centru Zlína. Důvodem rozhodnutí byla především nízká cena, kterou za tento velmi cenný majetek nedaleko náměstí Míru zájemce nabízel. Uvedené nemovitosti tak i nadále zůstávají v majetku města.

Zlín: Město neprodalo budovu bývalého soudu
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Společnost, která v budově hodlala postavit minipivovar, byla ochotná zaplatit nejvýše sedm milionů korun bez DPH, což vyplynulo až při pokračujících jednáních.

„Když jsme se záměrem prodeje a konstrukcí ceny opětovně zabývali, zjistili jsme, že město opravdu dostane pouze sedm milionů korun. I cena samotných pozemků, bez budovy, je vyšší, prodej za těchto podmínek by tak byl pro město nevýhodný. Jednání se zájemcem ale byla velmi korektní, i on totiž do ceny promítal rizika, která souvisí se soudními spory kolem objektu a musel zvažovat míru rizikovosti své investice. Naše rozhodnutí plně respektoval,“ upozornil náměstek primátora Patrik Kamas, do jehož kompetencí tato záležitost patří.

Radnice převzala budovu bývalého okresního soudu a přilehlé pozemky do své správy ve druhé polovině roku 2011, kdy se ukázalo, že má na tento majetek nárok a to podle zákona z roku 1991. Postupně se o něj zajímalo hned několik zájemců, kteří nabízeli za různých podmínek částky od 11 do 15 milionů korun.

Zda bude radnice dál hledat kupce není jisté. Případný prodej totiž komplikují nevyřešené majetkové vztahy s vlastníkem sousedních pozemků. „Celé místo je zatíženo několika soudními spory. A právní situace namísto aby se vyjasňovala, se spíše komplikuje. Některé ze sporů, a jde o ty zásadní, byly zahájeny už v době, kdy ještě město budovu bývalého soudu a přilehlé pozemky ani nevlastnilo. My tak máme jen minimum možností tento proces ovlivnit. Musíme být ale i nadále trpěliví, protože jde o cennou lokalitu v centru města s jednou z nejstarších budov a kroky vedoucí k jejímu dalšími využití by nebylo dobré uspěchat. Je potřeba nyní pečlivě zvážit možnosti dalšího postupu. Není tak vyloučena ani varianta, že budovu nakonec sami opravíme a budeme využívat,“ prohlásil Patrik Kamas.

Od převzetí zatím radnice investovala do budovy cca 300 tisíc korun. Většina z této částky pomohla odstranit zatékání dešťové vody, pořízen byl takém systém proti vniknutí nežádoucích osob. Pokud se v nejbližší době nepodaří najít nového majitele, nechá město opravit střešní krytinu za cca 100 tisíc korun bez DPH. Po tomto opatření by byla správa objektu zajištěna na příštích až pět let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…