dTest: Podali jsme podnět úřadům k prošetření chování českých operátorů

30.07.2017 14:08

Předražené telekomunikační služby, podobné ceny tarifů u všech tří velkých operátorů nebo neexistence konkurenčního boje o zákazníky z řad spotřebitelů. To jsou skutečnosti, které mohou ukazovat na jednání operátorů ve vzájemné shodě, porušující pravidla hospodářské soutěže. Proto jsme se dnes obrátili na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Evropskou komisi s podnětem k prošetření této věci.

dTest: Podali jsme podnět úřadům k prošetření chování českých operátorů
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

České telekomunikační služby dlouhodobě patří mezi nejdražší v Evropské unii. Ceny tarifů se navíc u jednotlivých operátorů téměř neliší. Zatímco korporátní tarify atakují stále nižší a nižší cenovou hranici, neexistuje zde žádný náznak konkurenčního boje o zákazníky z řad spotřebitelů. Příkladem může být i fakt, že v nedávné době žádný z velkých operátorů neprojevil zájem ani o více než 100 000 potenciálních klientů, kteří se přihlásili do námi pořádané kampaně Chci výhodnější tarif (ZDE). Ta spočívala v hromadné změně operátorů na základě aukce nejvýhodnějších nabídek tarifů.

Operátoři v minulosti shodně hájili vysoké ceny služeb tvrzením, že jsou odvozeny od reliéfu místní krajiny a hustoty zalidnění. Naše průzkumy (ZDE) ale prokázaly, že ceny tarifů v hornatějších i v méně zalidněných zemích, než je Česká republika, jsou v porovnání s těmi našimi stále nižší. Například v Rakousku nabízel v době realizace průzkumu jeden z operátorů v rámci neomezeného tarifu kromě volání a SMS i jedenáctkrát větší objem dat než u nás, a navíc neomezené množství SMS zpráv v zemích EU a USA. To vše za méně než polovinu české ceny. Přístup tří velkých operátorů má výrazně negativní dopad na české spotřebitele, kteří přicházejí o možnost jakékoliv alternativy při výběru poskytovatele telekomunikačních služeb. To se odráží jak v ceně, tak v nabízených objemech tarifů, protože operátoři nejsou žádným způsobem motivováni k jejich zkvalitňování.

Takový vývoj českého telekomunikačního trhu se podle nás jeví z hlediska předpisů o ochraně hospodářské soutěže přinejmenším jako podezřelý. Všichni tři velcí operátoři jsou navíc zakládajícími členy Asociace provozovatelů mobilních sítí, jež dle vyjádření na svých webových stránkách usiluje o „vytváření optimálních podmínek pro rozvoj veřejných mobilních telekomunikačních sítí a poskytování veřejných mobilních telekomunikačních služeb v České republice“. Tržní podíl všech tří velkých operátorů dohromady tvoří celkem 96,4 % (O2 34,1 %, T-Mobile 38,6 %, Vodafone 23,7 %).

Existuje podezření, že operátoři mohou při stanovování cen telekomunikačních služeb vzájemně spolupracovat, což je v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a ve svém důsledku to poškozuje koncové spotřebitele. Obrátili jsme se proto na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Evropskou komisi s podnětem k prošetření této záležitosti. Zároveň jsme o našem postupu informovali Český telekomunikační úřad. Zprávu o současné situaci na českém telekomunikačním trhu jsme také zaslali Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací a evropské komisařce pro ochranu spotřebitele Věře Jourové. Věříme, že dozorové orgány budou tuto neudržitelnou situaci řešit.

Požádat o zaslání odkazu ke stažení brožury Jak se vyznat v telekomunikacích můžete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…