dTest: Potraviny, které můžete sníst i prošlé

20.02.2018 15:25

Většina potravin s ubíhajícím časem ztrácí na kvalitě – mění vzhled, chuť, vůni nebo konzistenci. Dalším čas nijak neublíží. Co tedy znamená doba trvanlivosti a co je doba doporučené spotřeby? Víte, které potraviny lze konzumovat i po jejím uplynutí?

dTest: Potraviny, které můžete sníst i prošlé
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Když je na obale vyznačeno datum použitelnosti, tedy „Spotřebujte do …“, může po něm výrobek ohrozit vaše zdraví. Jedná-li se však o datum minimální trvanlivosti, konzumace po jeho uplynutí vám nejspíše neuškodí, i když už si třeba moc nepochutnáte.

Podle španělské spotřebitelské organizace OCU můžete několik dnů až týdnů po vypršení doby minimální trvanlivosti bez obav konzumovat 10 druhů potravin. Jsou to:

Jogurty
Toastový chléb
Bramborové lupínky, sušené ovoce a oříšky
Sušenky a oplatky
Nealkoholické nápoje a alkohol
Těstoviny, rýže a luštěniny
Zavařeniny a másla
Uzeniny a zrající sýry
Polévky a omáčky v sáčku
Konzervovaná rajčata

Trvanlivost bez varování

Na některých potravinách nenajdete datum použitelnosti ani dobu minimální trvanlivosti. Neznamená to, že se nekazí, ale výrobce nemá povinnost to časově definovat. Jedná se o alkoholické nápoje s více než 10% obsahem alkoholu, čerstvé ovoce a zelenina, chléb a pečivo, určené ke konzumaci do 24 hodin, ocet, sůl, cukr, žvýkačky. Stav ovoce a zeleniny nejlépe posoudíte svými smysly – vypovídá o nich jejich vzhled, chuť, textura i vůně. Proto je důležité odstranit zkažené části a oříznout nejméně centimetr okolo nich, abyste mohli sníst zbytek. Ovšem třeba u alkoholických nápojů spotřebitelské organizace opakovaně volají po určení data trvanlivosti, protože tyto výrobky kazí, i když to může trvat léta.

Pozor na stav masa a ryb

Maso a drůbež, ryby nebo čerstvé sýry by neměly být konzumovány po vypršení doby trvanlivosti. Maso a ryby podléhají rychlé zkáze, a proto musíme být velmi opatrní. Pokud nebyly skladovány při vhodné teplotě, mohou nás ohrozit i před určeným datem – mikroby, které se v nich při tom rozmnoží, způsobují otravu nebo chorobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…