dTest: Proč myčka nádobí nejen myje, ale i poškozuje

27.11.2017 8:47

Skvrny na příborech, pruhy na skle, matné skleničky. Jak se těmto potížím při mytí v myčce vyhnout, radí dánská organizace spotřebitelů Taenk.

dTest: Proč myčka nádobí nejen myje, ale i poškozuje
Foto: dTest
Popisek: dTest

Bílý povlak na skle mytém v myčce vzniká z reakce kyseliny křemičité za teploty přesahující 60-65 °C. Proto skleničky myjte při teplotách do 55 °C, při krátkých programech a nejlépe bez sušení. Vlhkost během sušící fáze sklu neprospívá, je tedy vhodné myčku otevřít již po posledním opláchnutí a páru tak vypustit ven. Nejlépe pak vyleštíte sklenky utěrkou. Jemný křišťál myjte vždy ručně.

Sklu v myčce škodí i příliš silné mycí prostředky nebo špatná funkce filtru soli. Nádobí pak vypadá jako zamlžené, usazuje se na něm vápník. Zbavit se takového povlaku lze ponořením do teplé vody s kyselinou octovou v poměru 2 dl kyseliny na 1 l vody. Je třeba po celou dobu pracovat v rukavicích a roztok pak z nádobí pečlivě omýt. Pokud kyselá koupel nepomůže, znamená to, že je sklo trvale poškozeno a buď se s jeho vzhledem smíříte, nebo si musíte pořídit nové.

Rezivění nerezu

I na nerezových příborech se v myčce někdy objeví skvrnky rzi. Důvodem může být kvalita, ale i rez, která se vodou přenese z jiného mytého kusu, například šlehací metly nebo špachtle na krájení sýrů, a usadí se na jinak dokonale nerezovém povrchu. Podobně může rez přeplavat i z částí myčky, ke kterým se po mechanickém poškození jejich krytu dostává voda. Poškozený povrch ocelových příborů nebo nádobí je také náchylný k rezivění.

Na to vše je třeba myslet a dávat pozor, všimnete-li si podobných problémů. Platí, že čím dříve proti nim něco podniknete, tím spíše se vám podaří nádobí a příbory ochránit před poškozením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.