Česko proti světu. Opět. Ambasády odcházejí ze Sýrie, my zůstáváme

19.03.2012 16:02

Česko nestáhne svoji velvyslankyni ze Sýrie ani nezavře ambasádu v Damašku. Český rozhlas to zjistil z diplomatických zdrojů. Uvnitř Evropské unie právě probíhá debata, jestli není vhodné na vládní represe v Sýrii zareagovat hromadným protestním gestem. Některé státy už ambasadory z Damašku stáhly, další zavřely svá velvyslanectví. Na českém ministerstvu zahraničí převládá názor, že jsou to zbytečná a kontraproduktivní gesta. Jak doslova řekl jeden činitel, v případě České republiky by vypadal takový postup směšně a na syrské vedení by neudělal žádný dojem.

Česko proti světu. Opět. Ambasády odcházejí ze Sýrie, my zůstáváme
Foto: portalfnewsgood.eu
Popisek: Česká ambasáda, ilustrační foto

Praha se naopak nabídla, že by v Damašku zastupovala zájmy některé země, která se ze Sýrie stahuje.  Česko odmítá omezit své diplomatické aktivity i proto, že by je mohly potřebovat stovky českých občanů, kteří v Sýrii dlouhodobě žijí. Vydávání českých víz by pak prý v případě prohloubení konfliktu mohlo pomoci i aktivistům syrské opozice. 


Odešly arabské státy, USA i Francie


Diplomatickou komunitu v Damašku opustí zástupci dalších zemí. Své ambasády se rozhodly zavřít všechny státy Rady pro spolupráci v Zálivu, tedy blok šesti arabských monarchií. Gesto je podle nich reakcí na pokračující krvavé násilí, které syrský režim uplatňuje vůči opozici. Už ve středu oznámily uzavření své ambasády Bahrajn a Saúdská Arábie. Teď se k nim přidávají také Spojené arabské emiráty, Katar, Omán a Kuvajt. Právě arabské monarchie patří k hlavním stoupencům syrské opozice a některé vyzývají i k mezinárodní vojenské intervenci na podporu rebelů. Ze západních zemí už oznámily zavření své ambasády Spojené státy, Kanada, Francie, Itálie, Španělsko, Británie a Nizozemsko. V rámci Evropské unie roste tlak, aby tak učinily i další státy. 


Některé ale takové gesto odmítají. Argumentují, že syrské opozici nijak nepomůže, a Západ se tak naopak připraví o jednu z možností, jak působit na Asadův režim. 

{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Sýrie" count="5"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …