Havel už má ulici v Gdaňsku, v Paříži bude mít knihovnu, v Děčíně možná také

12.01.2012 12:33

V Paříži, nedaleko od Montmartru, roste knihovna, která ponese jméno Václava Havla. To ale není jediná zahraniční pocta pro našeho prvního porevolučního prezidenta. První byl polský Gdaňsk, kde Třídu Václava Havla slavnostně otevřeli již pár dní po exprezidentově úmrtí.

Havel už má ulici v Gdaňsku, v Paříži bude mít knihovnu, v Děčíně možná také
Foto: rep
Popisek: Letiště Václava Havla

Starosta Paříže Bertrand Delanoë, který má k České republice blízko (byl přítomen i odhalení slavnostní desky Pavlu Tigridovi na budově, kde sídlila redakce československého exilového časopisu Svědectví), k pojmenování knihovny řekl: "Chci, aby byl uctěn jeden z největších umělců, jeden z největších státníků a jeden z největších bojovníků za svobodu,“ uvedl Delanoë.

 
Knihovna bude stát ve čtvrti Pajol v 18. městském obvodě, nedaleko čtvrti Montmartre, a dokončena by měla být v roce 2013. Podle tiskového mluvčího ambasády Michala Dvořáka je v současné době ve výstavbě. Měla by nabídnout Pařížanům více než 30 000 děl.

První byl Gdaňsk


Paříž není prvním městem v zahraničí, které se tímto způsobem rozhodlo uctít Havlovu památku.V polském Gdaňsku, kde se začátkem 80. let zrodily nezávislé odbory Solidarita, mají už skoro měsíc Třídu Václava Havla.


Nejvíce návrhů padá logicky v Česku. Na počest Václava Havla pojmenují v Litoměřicích park v blízkosti historického centra města. Původně sice chtěla radnice přejmenovat některou ze stávajících ulic, to by ale lidem přineslo značné problémy s výměnou dokladů. Schválený návrh je proto optimální volbou, tvrdí starosta Ladislav Chlupáč: „Tento park je v provozu zhruba tři roky. Nemá žádný oficiální název, ten má pouze přilehlé parkoviště, kde je název U Hvězdárny.“ V parku by měla být umístěna také busta Václava Havla.


I Děčín chce pojmenovat knihovnu po Václavu Havlovi. "Radní zvažovali, jak uctít památku Václava Havla. Myslíme si, že pojmenovat po něm nově vznikající knihovnu je lepší než nějakou ulici v okrajové části města," vysvětlila mluvčí s tím, že město žádá Dagmar Havlovou o souhlas.


Místo Revoluční Havlova?


Pojmenovat po Havlovi některou z ulic či jiné veřejné prostranství se samozřejmě nabízí hlavně v Praze, kde bývalý prezident prožil většinu svého života. "Z historie víme, že Revoluční ulice změnila své jméno už několikrát. Název Revoluční si nese od února roku 1919 jako připomínku událostí dne 28. října 1918. Jenže to už dnes ví málokdo a název Revoluční vyvolává různé konotace. Proto si myslíme, že právě tato ulice by mohla s hrdostí nést jméno Václava Havla," uvedli v tiskové zprávě předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředseda Pavel Svoboda.


Nejvíce se diskutuje o návrhu, aby bylo po Havlovi pojmenováno v Praze ruzyňské letiště. Požaduje to petice, kterou inicioval režisér a producent Fero Fenič. Podle Feniče dosud název letiště připomíná spíše jméno známé pražské věznice, kde byl v době komunistické totality vězněn i Havel. Přejmenování letiště má tak symbolizovat právě exprezidentovu cestu z vězení až na Pražský hrad. Dokument nese podpisy herce Jiřího Bartošky, režiséra Jaroslava Brabce, spisovatelky Terezy Brdečkové, bývalého předsedy Strany zelených Martina Bursíka, sportovkyně Věry Čáslavské, sochaře Davida Černého a dalších lidí. Nutno dodat, že tento nápad má ale také řadu odpůrců, kteří na příklad tvrdí, že Václav Havel létal děsně nerad…


Z dalších velkých měst uvažují o využití Havlova jména například v Hradci Králové. "Osobně budu usilovat o to, aby se po Václavu Havlovi jmenovalo náměstí Svobody," řekl hradecký primátor Zdeněk Fink.


Záměr pojmenovat po zesnulém exprezidentovi některou ulici již deklarovali v Litoměřicích, Frýdku-Místku či Českém Těšíně. Pozadu nezůstávají ani menší obce. Patří mezi ně třeba Miletín a Vysoké Veselí na Jičínsku. Využít chtějí některou z nových ulic, která ještě žádné jméno nenese.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …