Nebudeme kolonií EU, slíbil včera maďarský premiér Orbán

16.03.2012 12:22

"Maďarsko nebude kolonií!", prohlásil rozhodně ve čtvrtek na shromáždění svých příznivců v Budapešti u příležitostí výročí revoluce roku 1848 premiér Viktor Orbán v reakci na kritiku Evropské komise za nové zákony a změny ústavu, stejně tak jako za prý malou snahu jeho vlády snížit rozpočtový deficit. Ministři financí Evropské unie zmrazili totiž Maďarsku 495 milionů eur (přes 12 miliard korun).

Nebudeme kolonií EU, slíbil včera maďarský premiér Orbán
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán v projevu hovořil o "eurokratech" a řekl, že sama Evropa se stává kolonií moderního finančního systému. Maďarská vláda nicméně slibuje, že požadavkům EU vyhoví a schodek sníží. Maďarská vláda je připravena udělat urychlené kroky, aby tak zabránila realizaci rozhodnutí ministrů financí Evropské unie. Ti totiž zastavili čerpání unijních fondů pro trvalé překročení schodku veřejných financí nad přípustné hranice. Termín možného zrušení této hrozby je červen.


Úsporný balík bude


Maďarské komentáře hodnotí bruselské rozhodnutí jako další facku pro vládu. Zákulisní informace připomínají, že to viselo na vlásku, protože tábor nakloněný odložit tento bezprecedentní trest byl silný. Maďarská politická scéna hodnotí krok různorodě, extrémní pravice v něm vidí další vydírání ze strany unie, socialisté varují před možnou ztrátou kohezních peněz a vyzývají vládu, aby jednala urychleně. Přislíbil to ministr hospodářství Matolcsy, který zdůraznil, že se již pracuje na novém úsporném balíku. 


"Jsme političtí a intelektuální pokračovatelé roku 1848," volal podle serveru Aktuálně.cz Viktor Orbán k početnému publiku. Revoluce proti Habsburkům, kterou Vídeň nakonec potlačila za pomoci Ruska, je v Maďarsku oblíbenou a často připomínanou historickou událostí. (Orbán po svém drtivém vítězství ve volbách v roce 2010 například řekl, že začíná nová revoluce, srovnatelná s rokem 1848.)


250 tisíc příznivců Orbána


V centru Budapešti se ve čtvrtek večer sešlo na 250 tisíc lidí a skandovali "Viktor!, Viktor!" "Často jsme osamoceni se svým bojem za svobodu, ale víme, že nejsme sami. Naši čeští, litevští, slovinští a rumunští přátelé za nás také bojují," uvedl premiér. Manifestace se zúčastnila i několikatisícová delegace z Polska, organizovaná zčásti stranou Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského. Tato strana reprezentuje v Polsku euroskeptický proud. Skupina pravicových extremistů pak později násilně pronikla do budovy, kde sídlí také pobočka Mezinárodního měnového fondu. Podle agentury MTI byl mezi nimi i poslanec parlamentu za stranu Jobbik (Hnutí za lepší Maďarsko) Tamás Sneider.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …