Prezidentská kampaň v Rusku vrcholí, Putin je favorit. I když už ne tak horký

27.01.2012 15:01

Putin, zvyklý na všeobecnou podporu svých voličů, nyní čelí i odporu. Moskevská radnice se dnes po původním zamítnutí s opozicí dohodla na trase předvolebního protestního pochodu. Účastníci mítinku „Za čestné volby" se sejdou v centru Moskvy příští sobotu, měsíc před prezidentskými volbami, ve kterých usiluje o návrat do Kremlu Vladimir Putin. V prosinci po celém Rusku demonstrovaly proti jeho vládě desetitisíce lidí a v únoru se chystají další. Prezidentské volby v Rusku přitom budou 4. března.

Prezidentská kampaň v Rusku vrcholí, Putin je favorit. I když už ne tak horký
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

„Před prezidentskými volbami v Rusku vládne ruch. Atmosféra se nijak nepodobá té, která předcházela volbám parlamentním ze čtvrtého prosince. Místo tehdejší pasivní odevzdanosti se náhle probouzí občanská společnost, která se dosud v širých dálavách Ruska jakoby ztrácela. Statisícový protestní mítink za o vánocích v Moskvě odmítající falšování voleb, organizování ostrého dohledu občanů nad průběhem volby prezidenta čtvrtého března a další masové demonstrace plánované na počátek února. Nic takového Rusko od revoluce počátku devadesátých let nezažilo,“ píše komentátor Českého rozhlasu Radek Palata. 


Protest jen pro 50 tisíc lidí


Moskevská radnice se dohodla s organizátory protestního pochodu na kompromisní trase, průvod by měl projít centrem Moskvy na Bolotné náměstí, akce je povolena pro 50 tisíc lidí.   Jak po jednání uvedl na Facebooku jeden z organizátorů akce, opoziční politik Vladimir Ryžkov, rozhovory byly obtížné, pořadatelé jsou podle jeho slov ale spokojeni, že se akci podařilo s úřady odsouhlasit.  Radnice zdůvodňovala své původní zamítnutí snahou zajistit bezpečnost a hladký provoz v Moskvě, originální trasa pochodu vedla frekventovanými moskevskými tepnami až ke Kremlu. Účastníci protestu žádají zrušení výsledků sporných prosincových parlamentních voleb a uspořádání transparentního výběru prezidenta 4. března. Analytici mají za to, že se do Kremlu s největší pravděpodobností vrátí současný premiér Vladimir Putin, byť se jeho preference po prosincových masových protestech propadly. 


Putina mají spasit i zázraky

Kampaň před prezidentskými volbami v Rusku provázejí i zázraky. Alespoň to tvrdí vůdkyně sekty, která uctívá favorita voleb, nynějšího ruského premiéra Vladimira Putina, jako svého apoštola. Podle ní Putinova ikona "ožila a roní křižmo", posvátný olej používaný v církvích k pomazání. Od "zázraku" ve svatyni sekty se však Putinův mluvčí rychle distancoval.


"Pán nám dává znamení své blahodárné přítomnosti," ohlásila na svém webu vůdkyně sekty "máťuška Fotiňa". "Putin - to je jiná cesta pro Rusko. V jednom ze svých minulých životů býval knížetem Vladimírem a křtil Rus. Teď Vladimira Vladimiroviče čeká úkol znovu pokřtít naši pohanskou zemi!" tvrdí. Máťuška ráda přirovnává Putina ke Kristovým učedníkům, zejména apoštolu Pavlovi, který zpočátku křesťany pronásledoval, než začal zvěstovat víru. Prý i Putin jako důstojník sovětské tajné služby KGB nejspíše dělal i špatné skutky, ale jako prezidenta jej osvítil Duch svatý, a tak začal jako apoštol své stádo oveček moudře spravovat.


Demonstranti? Vyplašení tučňáci


Komentátor Českého rozhlasu Radek Palata soudí, že demonstrace přicházejí pozdě. „Věčný liberál Boris Němcov demonstranty v Moskvě v soukromém rozhovoru dokonce přirovnal ke křečkům a vyplašeným tučňákům. Z jeho slov zjevně zazněla výčitka: Kde jste byli, když jsme vás potřebovali nejvíce? Teď už je po všem. Předpokládal tento vývoj premiér Vladimir Putin, který znovu kandiduje na prezidenta, když výsledky voleb do dolní komory parlamentu v prvotní reakci označil za ideální, plně odrážející situaci v zemi a umožňující stabilní rozvoj?  Putin si zjevně uvědomil, že dostal do rukou bič jako jeho krizemi zmítaný předchůdce ve funkci prezidenta Boris Jelcin. A to jest toto: Pokud se vám nelíbí náš model demokracie, můžete ztratit mnohem více. Tak totiž vyzněly tolik zpochybňované výsledky voleb do Státní dumy. Vládnímu Jednotnému Rusku ubyla nejméně čtvrtina voličů a vzhledem k uměle udržovanému úzkému názorovému spektru v ruské politice z toho nejvíce získaly ve svém založení nedemokratické, extrémistické strany,“ píše Palata. 

 
Nejsou lidi…


A dodává: „Bohužel nadcházející prezidentské volby velký výběr neslibují. Opět se pohybujeme z extrému do extrému. Kromě takřka jistého vítěze Vladimira Putina tu máme komunistu Gennadije Zjuganova a nebo oligarchu Michaila Prochorova. Nikdo pozoruhodnější se již asi ve zbývajícím měsíci nenajde. Zatím se zdá, že Vladimir Putin nezvítězí už v prvním kole prezidentských voleb, na což by potřeboval přes padesát procent hlasů. A v druhém se s největší pravděpodobností utká jako kdysi Jelcin se Zjuganovem. Doufejme, že zvítězí opět ten, kdo připouští získání politické moci pouze demokratickou cestou. Abychom se ale do budoucna vyhnuli dosavadním stresovým politickým situacím, nesmí být odlišný názor pronásledován jako v honech na čarodějnice. Nemělo by se proto zapomenout na odcházejícím prezidentem Dmitrijem Medveděvem navrhované zákonné úpravy usnadňující činnost politických stran.“

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …