Slováci mají na stole zrušení imunity, čeká se bitka

31.01.2012 18:03

Lídr SaS Richard Sulík v úterý před začátkem parlamentní schůze připomenul bývalým koaličním partnerům dosud nesplněný slib zrušit poslaneckou imunitu. Na brífing v budově slovenského parlamentu přinesl dokonce okopírovanou koaliční smlouvu, kde se předsedové SaS, SDKÚ, KDH a Mosta-Híd svými podpisy zavázali, že jejich poslanci budou hlasovat pro státní rozpočet a ihned poté i za zrušení imunity.

Slováci mají na stole zrušení imunity, čeká se bitka
Foto: Pravda.sk
Popisek: Budova slovenského parlamentu v Bratislavě

Sulík dodal, že přesto bylo v prosinci rokování o tomto bodu přesunuté:  "Každý jeden poslanec za SaS bude hlasovať za zrušenie priestupkovej imunity aj preto, lebo na rozdiel od tých zvyšných pánov naše podpisy a naše slovo platí!" Sulík má totiž zato, že poslanci pro výkon svého mandátu poslaneckou imunitu nepotřebují. Řekl také: "Dvadsať rokov mali poslanci možnosť zrušiť poslaneckú imunitu, dvadsať rokov rozprávajú ako ju vlastne nepotrebujú, ako sa veľmi snažia tú poslaneckú priestupkovú imunitu zrušiť, len žiaľ, dvadsať rokov napriek všetkej snahe sa im to nepodarilo," dodal ironicky, jak píše Sme.sk.

Organizátoři protestů před soud?

Zrušení poslanecké imunity stále zůstává na programu probíhající 28. schůze parlamentu, byť se jej mnozí poslanci pokoušeli změnit. Mimochodem, na dnešní schůzi požádala poslankyně  Anna Belousovová (nezařazená) o vyjádření parlamentu k podání trestního oznámení na organizátory protestů proti kauze Gorila (psali jsme ZDE).

Smer požaduje "normální" návrh

Nejsilnější opoziční strana SMER (viz. výzkum SANEP) prý podpoří návrh na zrušení imunity, pokud bude „normální“ (podle předsedy Roberta Fica se prý SMER obává lidové umělecké tvořivosti některých poslanců v podobě pozměňovacích návrhů): "Za normálne zrušenie priestupkovej imunity, ak sa o tom bude hlasovať, Smer nemá problém hlasovať,“ řekl Fico na tiskové konferenci.

Slovenští zákonodárci již v minulosti nedokázali prosadit zrušení trestněprávní imunity, jelikož nebyla k dispozici nutná ústavní většina.

Český parlament se chystá hlasovat

Čeští poslanci naopak na konci října loňského roku podpořili návrh na omezení imunity své a ústavních soudců. Předloha, kterou podepsali zástupci všech sněmovních stran, by zrušila zejména doživotní imunitu. Trvala by jen po dobu mandátu. Ústavní novela, k jejímuž schválení bude potřeba dvoutřetinová většina v obou parlamentních komorách, míří do ústavně-právního výboru.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …