Slovensko dnes čeká demonstrace, podpoří ji i hackeři Anonymous

27.01.2012 8:02

Slováci dnes půjdou demonstrovat kvůli kauze Gorila. V centru Bratislavy se plánuje občanský protest, na němž do včerejšího večera potvrdilo účast prostřednictvím Facebooku víc než tři a půl tisíce lidí. To by na slovenské poměry a uprostřed pracovního dne bylo obrovské shromáždění.

Slovensko dnes čeká demonstrace, podpoří ji i hackeři Anonymous
Foto: 99% - občiansky hlas
Popisek: Účet za kauzu Gorila, jak jej vystavilo politické uskupení na Slovensku 99% - občiansky hlas

Organizátoři protestu sami sebe označují za běžné občany naštvané na zkorumpovanou politiku. Odmítají, že by měl protest jakékoli politické pozadí. Kromě jiného požadují, aby parlament zrušil zákon o předčasných volbách naplánovaných na 10. března. Volby by prý měly být až na podzim, aby se kauza Gorila stihla vyšetřit. Protestující se sejdou ve tři odpoledne na Námestí SNP v Bratislavě, odkud by se měli přesunout na Hodžovo náměstí a nakonec i před budovu parlamentu, kde plánují vytvořit symbolický lidský řetěz.


Přidává se Anonymous

Kvůli protestu se už ozvala i skupina počítačových hackerů Anonymous, která se hlásí k řadě počítačových útoků z minulých dní po celém světě. Hackeři chtějí současně s bratislavskou demonstrací napadnout webové stránky finanční skupiny Penta, která měla politikům úplatky rozdávat.  (Včera odstavili Anonymous i české weby Ochranného svazu autorského i vlády.) Penta se útoku hackerů neobává:   "Takýchto vyhrážok sme za roky existencie našej spoločnosti zažili niekoľko," tvrdí mluvčí slovenské Penty Martin Danko. Podle něj jsou  "dnešné vyhrážky výsledkom verejnej hystérie a jej autori vyzývajú k páchaniu trestnej činnosti." Dodal také, že zodpovědnost za hysterii nesou někteří slovenští politici.


Co je Gorila?


Podle spisu Gorila, který od loňských vánoc koluje po internetu, měla finanční skupina Penta uplácet slovenské politiky a státní úředníky. Policie případ vyšetřuje. 

Nové slovenské politické uskupení 99% tvrdí: „Z nakradnutých peňazí v Gorile by sa dalo žiť viac ako 6340 rokov.“  Účet za kauzu Gorila je prý více než 750 miliónů slovenských korun, tedy více než 24,8 miliónů eur.


Na jejich stránkách se dále píše: „V spise Gorila sa uvádza, že exminister hospodárstva Jirko Malchárek, bývalá šéfka FNM Anna Bubeníková a pokladníci politických strán a vysokí štátni úradníci si mali deliť provízie v stovkách miliónov korún. 99% - občiansky hlas prerátal, že z nakradnutých 24,89 miliónov eur by pri súčasnej minimálnej mzde 327 eur vyžil jeden slovenský zamestnanec neuveriteľných 6340 rokov! Alebo v jednom mesiaci by mohlo byť z týchto pofidérnych provízií vyplatených viac než 76 tisíc minimálnych miezd!“


„Táto najväčšia korupčná kauza v histórii Slovenska len dokazuje, že je načase, aby odišla celá generácia politikov počnúc Dzurindom, cez Hrušovského až po Bugára,” říká dvojka na kandidátce  99% - občiansky hlas, Pavol Pavlík. „V slušných demokraciách pri škandáloch podobného druhu politici odchádzajú sami. Tí naši už ani nevedia čo je to hanba“, dodává.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …