Cikrt respektuje Stránského. Program VV je ale podle něho "blbost"

07.06.2010 20:25

Vydá se resort zdravotnictví v Julínkových šlépějích, nebo se prosadí koncepce Věcí veřejných představovaná uznávaným odborníkem Stránským? O jedno z nejsledovanějších ministerstev je obrovský zájem.

Cikrt respektuje Stránského. Program VV je ale podle něho "blbost"

Zatímco ODS nasadila do vyjednávacího týmu pro oblast zdravotnictví své „těžké" váhy, jeden z otců programu Věcí veřejných Martin Jan Stránský pozvánku na jednání nedostal a sám neví, zda se ho nakonec za nejslabší koaliční stranu zúčastní. Prioritami VV je stanovení standardů, omezení korupce ve zdravotnictví a omezení počtu zdravotních pojišťoven.

„Cílem je určit směr, který bude zdravotnictví držet, aby se neměnil každých šest měsíců. O tom, co se nám podaří prosadit, bude jasněji, až vyslechneme oficiální stanovisko obou dalších stran," nechce respektovaný neurolog spekulovat, z čeho budou muset Věci veřejné ustoupit. Ty budou při vyjednávání o programu v nevýhodě, protože jejich některé návrhy jsou dost vzdáleny od toho, co by si přály obě zbývající strany.

Vzorem Kanada i Austrálie, výstrahou Velké Británie

Bodem sváru bude zřejmě návrh na omezení počtu zdravotních pojišťoven. „S jednou pojišťovnou jako národní zdravotní službou jsou všude ve světě špatné zkušenosti, včetně Velké Británie. A snižovat výši odvodů ze zdravotního pojištění v době krize je blbost. Myslet si, že ušetřím tím, že bude jen jedna pojišťovna, ještě větší," nebere si servítky při komentování hlavních rysů volebního programu Věcí veřejných Tomáš Cikrt, který byl v době působení Tomáše Julínka v čele resortu považován mnohdy za důležitějšího než sám ministr.

„Tento model se osvědčuje v Kanadě i v Austrálii. Ve Velké Británii měli zpočátku také dobré zkušenosti, pak už to bylo horší. Je to ale dáno i počtem obyvatel. Vždyť jen samotný Londýn má skoro osm milionů obyvatel," uvádí pro ParlamentníListy.cz Stránský. Tomu se nejvíce zamlouvá systém, který poznal během života v USA. Jedna pojišťovna, nebo spíše pojišťovací úřad, má nasmlouváno 110 nemocnic a 30 milionů klientů a výsledkem je efektivní péče.

Paláce pojišťoven neznamenají nic, ale dvě miliardy by se uspořit mohly

Jeho oponent však úspory ve zřízení jediné zdravotní pojišťovny nevidí. „Náklady na ´paláce´, čili administrativní budovy jsou jen zlomkem, který nic neznamená. Pokud nebude konkurence, náklady naopak narostou, zvýší se korupce," tvrdí Cikrt. „Až krize pomine, bude provedena reforma, lidé si budou moci vybírat ze zdravotních plánů a podstatně se zvýší spoluúčast, pak je možné uvažovat i o snížení odvodů na zdravotní pojištění," dodává ještě pro ParlamentníListy.cz.

Expert za Věci veřejné však očekává, že omezení počtu zdravotních pojišťoven by peníze do systému přineslo. „Naše odhady se pohybovaly od tří do pěti miliard. I kdyby se nepovedlo všechno, ušetřilo by se určitě. I kdyby to skončilo na dvou miliardách," vidí Stránský rezervy v menším počtu pojišťoven.

„Otázkou je, jak rychle se může podařit některé kroky uskutečnit v době hospodářské krize," naznačuje Stránský, že Věci veřejné asi nebudou trvat na některých svých požadavcích, včetně snížení odvodů ze zdravotního pojištění, nebo zrušení regulačních poplatků.


Související:


Foto: mlop.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…