Duo "doktor" s "bakalářem" u Moravce. Lékař byl k nezastavení

31.10.2010 12:54

V České televizi se po čase sešli dva politici, kteří si potrpí na své tituly. MUDr. David Rath (ČSSD) a Bc. Marek Šnajdr (ODS). Netrvalo dlouho, než na známé "titulování" v diskuzi opět došlo.

Duo "doktor" s "bakalářem" u Moravce. Lékař byl k nezastavení

Ještě před tím ale debatu odstartovalo téma ochrany záchranářů, které nadnesl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„Záchranáři obecně zasluhují speciální režim ochrany," uvedl ministr s tím, že by podpořil návrh svého stínového protějška z ČSSD Davida Ratha. Ten požaduje, aby záchranáři získali statut veřejného činitele.

Heger doplnil, že by bylo vhodné upravit takzvané lege artis (jakési směrnice jak léčit), aby zdravotnický personál sám nemusel riskovat vlastní bezpečí při poskytování péče agresivním a nebezpečným jedincům.

To byla ovšem poslední věc, kde si diskutující notovali.

Bakalář Šnajdr se vrací

Když se David Rath zadrhl při oslovování předsedy správní rady a poslance za ODS Marka Šnajdra, ten mu obratem napověděl oním okřídleným slovem „bakalář". V tu chvíli se ve studiu opět rozhořel spor o to, zda se mají jednotliví účastníci diskuse oslovovat tituly. David Rath totiž už v minulosti při debatách se Šnajdrem používal svůj vyšší titul MUDr. k získání jakési převahy.

„Nebudeme tady řešit vaše tituly," snažil se oba protivníky v tu chvíli zarazit moderátor Václav Moravec, nicméně Rath ho okamžitě okřikl, že jindy žádá slušné chování a nyní tento „projev bontonu" odmítá.

Křenová placka

To ovšem nebyl poslední úlet „krakena" z ČSSD Davida Ratha. Ten se během pořadu pustil i do zdravotnických pojišťoven a obvinil je, že se snaží snižovat úhrady za lékařské výkony, a to i na úkor pacientů. „Když onemocníte, nejraději by vám platily jen křenovou placku," prohlásil a dodal, že pojišťovny potřebují ušetřené peníze na svoje „baráčky, autíčka".

Proto by podle Ratha neměly pojišťovny vstupovat do plánovaného stanovování státem hrazené standardní a samostatně placené nadstandartní péče. K tomu Šnajdr dodal, že se zaváděním doplatků na péči by nespěchal, podle něj chybí dostatečná legislativa, která by přesně stanovovala práva a povinnosti pacientů, lékařů i pojišťoven.

Lékaři jsou cennější než nové přístroje

Diskuse se mimo jiné dotkla i iniciativy „Děkujeme, odcházíme", v rámci které vyhrožují mladí lékaři odchodem, nelíbí se jim platové ohodnocení. Zde se Rath opět rozohnil a nenechal se zastavit ani zjevně nespokojeným Moravcem.

Stínový ministr zdravotnictví argumentoval, že postavit nemocnici trvá dva roky, ale vychovat kvalitního lékaře je daleko složitější. „Vy se bavíte o nemocnicích a přebytcích lůžek a lékaři vám odcházejí. Na to doplatí jejich těžce nemocní pacienti," uzavřel Rath.
 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …