Rathovi hrozí pokuta 58 944 korun. A nezůstalo jen u toho

31.10.2010 6:50

Poté, co sobotní Právo informovalo o sporu ministra Kalouska a poslance Ratha, který se dostal až na půdu mandátového a imunitního výboru, vyrazili příznivci obou politiků na internet. Diskutovat. Nutno říct, že Rathova družina tu Kalouskovu roznesla, obrazně, ale fakticky řečeno, na kopytech.

Rathovi hrozí pokuta 58 944 korun. A nezůstalo jen u toho

Úterní pře z Poslanecké sněmovny, kde David Rath (ČSSD) obvinil Miroslava Kalouska (TOP 09), že je opilý a on se bránil, že musí kvůli zdravotnímu stavu abstinovat, bude mít dohru. Kalousek totiž navrhl mandátovému a imunitnímu výboru zahájit disciplinární řízení a udělit Rathovi pokutu. Předseda výboru Jeroným Tejc z ČSSD potvrdil deníku Právo, že žádost k zahájení řízení opravdu dostali. Rathovi tak může být udělena pokuta až do výše měsíčního platu poslance, tedy 58 944 Kč. Pokuta by byla příjmem státního rozpočtu.


"Tak z Kalouska se stal žalobníček? Nejprve na mě pokřikuje nadávky, přičemž jeví známky opilosti a pak si běží postěžovat, že jsem řekl, že mi připadá opilý? Jako lékař si za svým názorem stojím a jsem zvědav, jak o tom budou koaliční poslanci hlasovat. Je to takový test svobody a pravdy," reagoval prostřednictvím serveru ParlamentníListy.cz Rath.

Redakce se však zajímala především o ohlasy na sociální síti Facebook, na online verzích bulvárních deníků Blesk a Aha!, veřejnoprávní České televize, ale také ParlamentníchListů.cz.

Blesk pro Ratha

Nejprve bulvár: Všichni čtenáři deníku Aha! se postavili za Davida Ratha a proti Miroslavu Kalouskovi vyrukovali s nebývale tvrdou kritikou. Připomněli mu jeho působení na ministerstvu obrany a návdavkem přidali několik vulgárních urážek. Obdobně také online Blesk.cz. Opět několik vulgarit, útoků, narážek a reminiscencí. "To, že je Kalousek ožrala, snad už každý ví. Měl by se spakovat a jít už konečně do pr..." "Kalousek na Rathovo obvinění reagoval slovy, že mu zdravotní stav již několik měsíců nařizuje trvalou abstinenci. Proč asi?!" "Pan Kalousek je alkoholik a psychopat. Obojí je pro kohokoli, kdo se s ním musí setkávat, děsivé. Pro nás občany je to otřesné v tom, že v hlavě věčně zpitého blázna se nikdy nic dobrého urodit nemůže, což pan Kalousek demonstruje každý den," "Děkuji Bohu za Ratha," "Alespoň někdo ve sněmovně ty lháře a zloděje přiměřeně osloví."



"To je neuvěřitelné, co si ten Kalousek už dovoluje. Při jednání sněmovny minulý rok podle vzoru Topolánka fuc*koval kolegy, kteří si s ním dovolili nesouhlasit," "Držím Rathovi palce, v tomto má mojí maximální podporu!!!"

Z přibližně šedesátky reakcí se proti Davidu Rathovi vyslovila jediná - "Že je Rath blbec, ví každý," napsal čtenář s přezdívkou Broucajz.

Mnohem menší disharmonie panovala na sociální síti Facebook, kde mají oba vrcholoví státní představitelé jak fanoušky, tak oponenty. Polovina diskutujících, i když jich oproti bulvárním webům značně ubylo, se vyslovila pro Ratha, druhá půlka hájila Miroslava Kalouska. "Rath dostal jen to, co si zasloužil, každý ví, že ho Paroubek používal, když chtěl někoho vytočit!" napsal jeden z nich.

"Minimálně na Topolánka to stačilo, ten nemohl doktorovi přijít na jméno," doplnil jiný. "Kalousek by si měl uvědomit, že když zastupuje stát, zastupuje i lidi, který v životě neuvidí víc jak 12 tisíc měsíčně. Podle toho by se měl chovat, ty jeho výlevy zajímají jen jeho samotnýho!"

Podstata unikla skoro všem

Vyhrocená situace oproti Facebooku byla k vidění na serveru ParlamentníListy.cz, kde přibližně sedmdesát názorů mířilo hlavně proti ministrovi Kalouskovi. Určitá část kritiky směřovala také na středočeského hejtmana, ale poměr i tak zůstal 90:10 proti 1. místopředsedovi TOP 09. Co na něm čtenářům našeho serveru nejvíc vadilo?


"Voliči TOPičů - gratuluji vám za výběr takových "osobností", které nás všechny, bohužel, "takto" reprezentují," "Pokud by měl platit šedesát tisíc, tak snad zvážím, jestli nezaložím sbírku, to už je do nebe volající, co si pan Kalousek o sobě myslí!" "Mirďa blábolí v absťáku. Ale je to samozvaný ko**t, tak není se čemu divit," "Mirek se zlobí, že musí abstinovat?" "David je pašák a chlapák! Odjakživa!" "Kalousek může postavit někoho před inkvizici, až sám prokáže, nejlépe v alkoholovém testu, že je čistý jak slovo boží, potom může kázat", "Kalousek neumí ve sněmovně ovládnout své pudy v lavici pro členy vlády při jednání Poslanecké sněmovny, tak je arogantní opilec. Divím se, že mu to Nečas trpí." "Kalousek je hulvát, Rath mu to řekl dobře."

I když jsou čísla jasně vypovídající a ukazují na velkou podporu, kterou David Rath na internetu má, zajímavá je jiná skutečnost. Prakticky žádná reakce neřeší skutečnou podstatu věci, tedy výši a oprávněnost možné pokuty pro středočeského hejtmana.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…