Heger se odchodu lékařů nebojí, oslabená oddělení zavře

11.11.2010 12:53

Pokud lékaři sdružení pod iniciativou „Děkujeme, odcházíme“ skutečně české zdravotnictví opustí, tak se jednotky s chybějícím personálem zavřou, plánuje šéf resortu Heger.

Heger se odchodu lékařů nebojí, oslabená oddělení zavře

Lékařský odborový klub během čtvrtka zaslal ministru zdravotnictví z TOP 09 Leoši Hegerovi i všem ostatním členům vlády otevřený dopis, v němž varuje před hromadným exodem českých lékařů do zahraničí. Podle odborářů by tak mohla utrpět kvalita péče zejména v regionálních nemocnicích.

Čtvrtina lékařů skončí

Podle šéfa odborového klubu Martina Engela se k výzvě „Děkujeme, odcházíme" připojilo již 4000 z 16 000 nemocničních lékařů. Hlavní podporu má výzva v regionech.

Právě výpověďmi chtějí lékaři ministrovi dokázat, že své hrozby myslí vážně. "Drtivá většina z těch, kteří nám tu deklaraci podepsali, to tou výpovědí doprovodí," řekl Engel Českému rozhlasu. Ministr Heger ale již dříve uvedl, že odchodům nevěří.

Někde prostě zavřeme

Nicméně pokud by k hromadné výpovědi opravdu došlo, tak by menší oddělení či celé nemocnice musely ukončit činnost, s tím ale Heger počítá.

"Jestliže někde bude malé množství personálu a bude opravdu výkon toho oddělení tak špatný a tak rizikový, tak potom bude muset být to oddělení dočasně zavřeno a lékaři soustředěni do dalších nemocnic, aby ta péče byla poskytována efektivněji," odpověděl ministr na dotaz iHned.cz, co se stane, pokud lékaři opravdu začnou ve velkém odcházet do zahraničí.

Čtěte také:

Heger přiznal: Lékaři na konci roku odejdou a bude krize

Tisíce lékařů touží po Německu. Heger jim to přeje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…