Heger se odchodu lékařů nebojí, oslabená oddělení zavře

11.11.2010 12:53

Pokud lékaři sdružení pod iniciativou „Děkujeme, odcházíme“ skutečně české zdravotnictví opustí, tak se jednotky s chybějícím personálem zavřou, plánuje šéf resortu Heger.

Heger se odchodu lékařů nebojí, oslabená oddělení zavře

Lékařský odborový klub během čtvrtka zaslal ministru zdravotnictví z TOP 09 Leoši Hegerovi i všem ostatním členům vlády otevřený dopis, v němž varuje před hromadným exodem českých lékařů do zahraničí. Podle odborářů by tak mohla utrpět kvalita péče zejména v regionálních nemocnicích.

Čtvrtina lékařů skončí

Podle šéfa odborového klubu Martina Engela se k výzvě „Děkujeme, odcházíme" připojilo již 4000 z 16 000 nemocničních lékařů. Hlavní podporu má výzva v regionech.

Právě výpověďmi chtějí lékaři ministrovi dokázat, že své hrozby myslí vážně. "Drtivá většina z těch, kteří nám tu deklaraci podepsali, to tou výpovědí doprovodí," řekl Engel Českému rozhlasu. Ministr Heger ale již dříve uvedl, že odchodům nevěří.

Někde prostě zavřeme

Nicméně pokud by k hromadné výpovědi opravdu došlo, tak by menší oddělení či celé nemocnice musely ukončit činnost, s tím ale Heger počítá.

"Jestliže někde bude malé množství personálu a bude opravdu výkon toho oddělení tak špatný a tak rizikový, tak potom bude muset být to oddělení dočasně zavřeno a lékaři soustředěni do dalších nemocnic, aby ta péče byla poskytována efektivněji," odpověděl ministr na dotaz iHned.cz, co se stane, pokud lékaři opravdu začnou ve velkém odcházet do zahraničí.

Čtěte také:

Heger přiznal: Lékaři na konci roku odejdou a bude krize

Tisíce lékařů touží po Německu. Heger jim to přeje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…